de Barbeel

 

Vissenpagina klik hier >>

 
 

barbeel (Eng.; v. Lat.: barbula = baardje), naam voor een grote groep zoetwatervissen uit Afrika, AziŽ en Europa behorende tot de onderfamilie Barbinae uit de familie Karpers van de orde Karperachtigen. Hiertoe wordt onder andere het geslacht Barbus gerekend, waarvan talrijke kleine soorten als aquariumvissen gehouden worden. De enige Nederlandse vertegenwoordiger, de barbeel (Barbus barbus), heeft vier korte voeldraden op de bovenlip. Het is een bodemvis, die in kleine groepjes leeft. Hij is karakteristiek voor de middenlopen van snelstromende, heldere en onvervuilde rivieren. Deze riviergedeelten worden naar de vis de barbeelzone genoemd. De barbeel zoekt 's nachts voedsel: insecten, insectenlarven, wormen, slakken, erwtenmosseltjes (zie weekdieren) en kleine vissen. Overdag staan de dieren in de stroming, vaak bij stroomversnellingen en watervallen. Voortplanting in meiĖjuni.

Aantal eieren per wijfje tot 9000. De kuit is enigszins giftig en werd gebruikt als braakmiddel. De barbeel bereikt op een leeftijd van vier ŗ vijf jaar geslachtsrijpheid. Hij is erg gevoelig voor watervervuiling en komt in Nederland daarom nog alleen in de Maas voor in Zuid- en Midden-Limburg. In BelgiŽ wordt hij eveneens in de Maas aangetroffen en in de benedenloop van haar grote zijrivieren (Ourthe-Vesder, Samber, Semois). Het totale verspreidingsgebied omvat Engeland en Midden-Europa van Frankrijk tot de Zwarte Zee.

De vis wordt 30Ė100 cm lang, doch bereikt doorgaans niet meer dan 60 cm.

BESCHRIJVING
Het lichaam van de barbeel ziet er stevig, ovaal-rond en 'torpedoachtig' uit. De barbeel heeft een onderstandige bek met vier baarddraden. Twee in de hoeken van de bek en twee aan de bovenlip. De vis heeft een hol ingesneden rugvin. 
De kleur is enigszins afhankelijk van zijn omgeving en varieert van een bruingroene tot olijfgroene rug. De buik is meestal vuilwit van kleur. De onderste lob van de staartvin is vaak roodachtig van kleur. 

Het mannetje van de barbeel is na 3 tot 4 jaar geslachtsrijp, het vrouwtje naar ongeveer 8 jaar. De paaitijd begint in mei. 
De barbeel voedt zich voornamelijk met larven, insecten, kreeftachtigen en visjes. 

De barbeel komt in Nederland voor op plaatsen waar het water een flinke stroming heeft. De vis vereist schuilmogelijkheden in de vorm van keien, overhangende begroeiing, spleten, enzovoort. 
De vis komt dan ook voornamelijk in het stroomgebied van de Limburgse Maas voor. 
De laatste tijd begint de barbeel aan een kleine opmars; vangsten in diverse grote rivieren worden, zij het af toe, gedaan. 

De maximale leeftijd van de barbeel ligt rond de 24 jaar. Een grote barbeel is er een van 60 centimeter (bij ongeveer 4 pond). Vissen van meer dan 10 pond of 65 centimeter worden zelden gevangen.