het Bermpje

 

Vissenpagina klik hier >>

 
  BESCHRIJVING
Het bermpje is een visje dat tegenwoordig nog zelden aan de hengel wordt gevangen. Het visje is geel/bruin van kleur met over het gehele lichaam donkere vlekken. Ook op de vinnen bevinden zich kleine donkere vlekjes. De voorzijde van de rugvin bevindt zich voor de voorzijde van de buikvinnen.
Op de kop van het bermpje bevinden zich zes tastdraden van ongelijke lengte. Vier van deze tastdraden bevinden zich op de bovenlip, twee in de beide hoeken van de bek.

Het bermpje houdt van klein tot middelgroot stromend water dat niet al te diep is. Het visje komt dan ook voornamelijk voor in beekjes. Kreeftjes, watervlooien en andere kleine diertjes en wormpjes staan op de menukaart van het bermpje. Voornamelijk in de schemering en 's nachts jaagt het visje op deze diertjes. 

Het bermpje kan zich al in het tweede jaar voortplanten. De paaitijd ligt tussen april en juli. De eitjes worden afgezet op de bodem.
Het bermpje komt in Nederland niet echt talrijk voor. Alleen ten oosten van de lijn Groningen - Eindhoven komen zij, met name in beekjes, voor. 
Het visje kan een maximale afmeting van ongeveer 15 centimeter bereiken.
Het bermpje is beschermd in de natuurbeschermingswet. 
PASPOORT  
Latijnse naam Barbatula Barbatulus  
Engelse naam Stone Loach 
Duitse naam  Schmerle 
Franse naam Loche franche 
Bijnaam Hoogkijker, Gebaarde Modderkruiper
  
Familie Modderkruipers (Cobitidae)
Gesloten tijd N.v.t.
Minimummaat N.v.t.
Recordpagina's Niet opgenomen
Status Rode Lijst -


SIGNALEMENT
Maximale lengte 15 centimeter
Overwegende kleur Geelbruin met donkere vlekken
Kleur ogen Bruin
Stand van de bek Onderstandig
Aantal schubben op zijlijn -
Vinnen Voorzijde van rugvin bevindt zich voor de voorzijde van de buikvinnen.
Bijzonderheden Zes bekdraden van ongelijke lengte. Vier bekdraden op de bovenlip, twee bekdraden in beide hoeken van de bek.