de Tarbot

 

Vissenpagina klik hier >>

 
  De tarbot behoort tot de familie der platvissen. Hij komt voor in het oostelijke deel van de Atlantische oceaan van ScandinaviŽ tot Groot-BrittanniŽ tot Afrika en de Middellandse Zee.
De tarbot is met zijn lengte van 1 meter een bijzonder brede vis. Hij heeft een grote kop en een brede, grote bek. De vrouwtjes zijn iets groter dan de mannetjes.
Hij is bruinachtig van kleur en hij bedekt met donkere stippen. Zo is hij goed gecamoufleerd en hij valt op de zeebodem helemaal niet op tussen het slik en de planten. Zijn voedsel bestaat uit verschillende soorten vissen.
In de paaitijd in het voorjaar of in de zomer zet het vrouwtje tot wel 10 miljoen eitjes af. Deze drijven naar de oppervlakte en komen voor het grootste deel niet eens tot ontwikkeling. Ook de uit het ei gekomen larven blijven eerst dicht aan de oppervlakte.
Daar vindt ook de verandering van hun lichaam plaats: het rechteroog verplaatst zich normaal gesproken naar de andere kant. Hierdoor komen beide ogen aan de linkerkant van het lichaam te liggen. Wanneer de jongen ongeveer 2,5 cm lang zijn gaan zij ook op de zeebodem leven.
In het begin voeden de jongen zich alleen met kreeftachtigen later eten ze ook vissen.
De tarbot behoort tot de duurste consumptievissen die uit zee afkomstig zijn.