de Zeetong

 

Vissenpagina klik hier >>

 
  De zeetong, is een platvis die in de gematigde en tropische wateren voorkomt. Hij leeft in het oosten van de Atlantische Oceaan en in de Middellandse Zee, sommige soorten leven ook in zoet water.
Het maximaal 60 cm lange lichaam van de zeetong is langgerekt-ovaal. Aan de bovenkant is het bruinachtig, aan de onderkant wit van kleur. De zeetong brengt het grootste deel van de dag door in het slik op de zeebodem. De kant waar de ogen zitten is naar boven gericht. 's Nachts zwemt hij meestal naar de oppervlakte en eet wormen, weekdieren, kreeften en soms ook vissen.
In het voorjaar trekt de zeetong naar ondieper water. Daar paait hij. De eitjes drijven naar de oppervlakte. De larven hebben, wanneer ze net uit het ei zijn, eerst de symmetrische bouw van een vis. In de loop van de daaropvolgende weken krijgen ze de typische vorm van een platvis. Het linkeroog wordt meestal naar de rechterkant verplaatst, dit wordt de bovenkant.
Wanneer ze een lengte van iets meer dan een centimeter hebben bereikt is de ontwikkeling voltooid en zetten de jongen hun leven voort op de bodem van de zee. In de winter trekt de zeetong naar dieper water.