Discus      

 

Vissenpagina klik hier >>

 
  tropical fish picturesZoals de naam aangeeft, bestaat het lichaam van dit zwemmende stukje kunst, uit een grote hoge zijdelings sterk samengedrukte schijf, bedekt met kleine schubben, die ook over de wangen en het kieuwdeksel door lopen. Discusvissen leven van oorsprong in traag stromend water, vaak in bochten van rivieren waar het water warm is, minstens 29 graden. Ze voeden zich met kleine waterdieren en plantaardig materiaal.

De kleur en tekeningen kunnen tussen de ondersoorten en ook afzonderlijke exemplaren aanzienlijk verschillen. Zo zijn er bij de na-kweek soorten van wit tot knal oranje gekweekt. Deze kleuren komen voornamelijk uit het verre oosten, maar ook bij wildvangdieren zijn de kleuren blijkbaar te beschouwen als aanpassing aan hun omgeving. Het lokaal beschikbare voedsel speelt daarbij vermoedelijk eveneens een rol. Een klein voorbeeld, hoe meer caroteen (natuurlijke kleurstof van garnalen en kreeftjes) hoe roder de vis wordt. Dit fenomeen kunnen we later bij de opkweek van jonge visjes goed gebruiken. Als je de glazige jonge visjes Arthemia voert, zal je zien dat hun buikjes rood/goudachtig worden. Wat ons dus weer in staat stelt om te zien wie goed, en wie slecht eet.

Nog even een kanttekening over de vissen uit het verre oosten. Omdat de daar gekweekte soorten eigenlijk alle natuurlijke kenmerken verloren hebben zal je bijna niet in staat zijn om adequaat te reageren op ziekte verschijnselen. Dit omdat sommige soorten niet meer donker verkleuren bij ziektes. Dit kan dus impliceren dat ogenschijnlijk gezonde vissen zomaar dood in de bak liggen. De meer voorkomende soorten zoals bijvoorbeeld Rood en Blauw turqouis hebben die eigenschap gelukkig (nog) niet verloren. Dit is het vermelden waard omdat sommige soorten heel prijzig kunnen zijn, juist de nieuwe soorten zoals bijvoorbeeld Pigeon Blood Blue en Leopards.