De Duikschool
Droge duikpakken

 

Vissenpagina klik hier >>

 
  Niet alleen in de winter verhoogt een droogpak het comfort wat lichaamswarmte betreft. In stilstaande wateren, zoals steengroeven en meren, zal onder de warme oppervlaktelaag het water beneden de thermocline op diepen groter dan min zes tot min negen meter, duidelijk onder de tien graden C. liggen.

Daarom zal zelfs tijdens de zomermaanden een droogpak onder bepaalde omstandigheden voor een aangenaam warme duik kunnen zorgen. In tegenstelling tot het natte pak, waar een dunne waterlaag samen met het neopreen voor een warmte-isolatie zorgen, vindt bij het droogpak de isolatie vooral plaats door de luchtlaag die zich in het pak bevindt. Door middel van een waterdichte ritssluiting en afdichtingselementen aan de hals en aan de polsen (soms ook aan de enkels) wordt verhinderd dat water het droogpak binnendringt. Water geleidt de warmte tienmaal beter dan lucht.
Bij natte pakken komt het veelvuldig voor dat door de lichaamsbewegingen koud water in en verwarmd water uit het duikpak gepompt wordt. Daardoor is het warmteverlies groot. Daarbij komt nog dat op diepten van min dertig tot min veertig meter het neopreen door de waterdruk van zeven mm. tot zelfs drie mm. wordt samengedrukt, wat het isolerend vermogen duidelijk vermindert.
De isolerende werking van neopreen komt trouwens voort van de miljoenen luchtcellen in dit materiaal. Gewoon rubber isoleert slecht. Op min dertig tot min veertig meter is de meest gebruikte soort neopreen zo ver samengedrukt, de luchtcellen zo klein, dat men nog moeilijk van een isolerende luchtlaag kan spreken. Ook bij het droogpak wordt het neopreen samengeperst, maar door de warmtedichtheid van het droogpak en de luchtlaag in het pak is het warmte-isolerend vermogen zeer groot.

In principe bestaan er twee soorten droogpakken.
De eerste soort is afgeleid van het normale natte neopreenpak. De waterdichtheid wordt bereikt door een luchtdichte ritssluiting, door afdichtingselementen aan de polsen en nek en door geplakte naden, die in regel tevens nog genaaid zijn. De dikte van het neopreen bedraagt ongeveer zeven mm. Dit pak combineert de voordelen van het natte pak en het klassieke droogpak van met canvas versterkt rubber. Vooral de moderne neopreen-droogpakken die voor sportduikers vervaardigd zijn, zijn over het hele lichaam goed getailleerd, waardoor onder water een goede bewegingsvrijheid wordt bekomen. Zo kan een kopstand gemaakt worden zonder dat de lucht in de benen schiet, met het risico dat men niet meer in rechtstaande of horizontale positie geraakt.
Het ander soort droogpak dat in sportuitvoering aangeboden wordt, is het rubberen droogpak dat uit een sterke vezellaag (canvas) is opgebouwd en met rubber is bedekt. Dit rubberen droogpak is afgeleid van het klassieke droogpak van de helmduikers. Het materiaal is relatief dun (één tot twee mm.) en heeft slechte isolerende eigenschappen zodat onderkleding, zoals een trainingspak of een speciaal zogenaamd isothermisch pak noodzakelijk is. Dit soort droogpak heeft, in tegenstelling tot het neopreen droogpak, geen zelfstandig drijfvermogen. Dit kan alleen door toevoeging van lucht geschieden. Als het pak onder water scheurt, dan valt het drijfvermogen volledig weg. Bij gebruik van dit soort droogpak is een reddingsvest dus noodzakelijk.

Voordeel en nadeel
Het grootste voordeel van een droogpak is het gering verlies van lichaamswarmte in koud water. Het grootste nadeel is echter de aankoopprijs. Een droogpak is al gauw twee tot viermaal duurder dan een normaal nat pak. De rubberen droogpakken zijn duidelijk goedkoper dan de neopreen duikpakken. Alleen de ritssluiting, die erg gevoelig is, kost al zoveel als een nat duikpak !