de Giebel

 

Vissenpagina klik hier >>

 
  De giebel (Carassius auratus gibelio) is de oorspronkelijke goudvis. Deze exoot, die oorspronkelijk uit Azië komt, komt voor in het zoete water van de Benelux. De giebel wordt ook wel "wilde goudvis", "witte goudvis" en "steenkarper" genoemd.

Algemeen
De giebel is een triploide vruchtbare vis. Hierdoor kunnen eitjes die niet bevrucht zijn opgroeien tot wat effectief een kloon is van de moeder. De giebel kan meerdere keren per jaar paren waardoor de druk op voedsel en ruimte enorm kan zijn.
Taxonomisch is de naamgeving van de giebel C. a. gibellio en de goudvis C. a. auratus interessant; je krijgt de indruk dat van beide ondersoorten de goudvis de oervorm is, terwijl dit natuurlijk andersom is. Onder moderne naamgevingsregels zou de goudvis waarschijnlijk niet eens als een ondersoort erkend worden.

Ecologische betekenis
De giebel is een grondelaar, daardoor draagt hij bij tot de vertroebeling van het water. Het is een alleseter, hij eet zowel insecten als planten. Een vrouwtjesgiebel legt gemiddeld 268.000 eitjes, meerdere keren per jaar.

Vijver en aquarium
Een giebel kan de winter overleven mits het water diep genoeg is.

Ecologische betekenis
De giebel is een vis die tolerant is voor vervuild water; het is vaak een van de laatste vissoorten die in vervuild water gevonden wordt.

Amerika
De goudvis / giebel was de eerste exotische vis die in Amerika geďntroduceerd werd. Ook in Amerika heeft de giebel geleid tot een vermindering van de inheemse natuurwaarden.

Naam in andere talen
Duits: Giebel
Engels: gibel carp
Frans: gibčle