De kabeljauw

 

Vissenpagina klik hier >>

 
  DE KABELJAUW (GADUS MORHUA )
Deze vis heeft net als de baars in vroegere tijden veel opschudding in de wereld veroorzaakt. In de zestiende eeuw zijn er veldslagen gevoerd om de visrechten op deze vis tussen Spaanse en Franse vissers. Hiermee te vergelijken was de kabeljauwoorlog in de jaren zestig en zeventig tussen Engeland, IJsland en Denemarken

VOORKOMEN
De kabeljauw komt in het Noordatlantische gebied in alle koude zeeŽn voor. Net zoals bij de haring kent men ook bij de kabeljauw verscheidene geÔsoleerde rassen of populaties met eigen woongebieden en paaigronden.

PAAIEN
De meeste kabeljauwrassen paaien in het voorjaar in water van 4-6 graden. De glasheldere eieren worden op de grond afgezet maar worden al heel snel pelagisch( zwevend tussen de waterlagen) en komen daar tussen het plankton terecht. Na 2-4 weken verschijnen de larven, die van de kleinste planktonlarven leven. Na 3-5 maanden dalen de jongen naar de bodem af en groeien daar verder op. Jonge kabeljauw wordt in de regel "GUL" genoemd. De larven groeien zeer snel en gaan niet over tot een bepaalde voedselvoorkeur. De gullen eten werkelijk alles. Wormen , schaaldieren en vis staan op zijn menu.

COMMERCIEEL BELANG
De kabeljauw is van zeer groot commercieel belang. Er wordt dan ook zeer veel op gevist. Doordat er quoteringen ingesteld zijn kon de kabeljauw zich op tijd herstellen, want het is een lange tijd zeer slecht gegaan met deze vis.

LEEFTIJD
De kabeljauw kan zeer oud worden. Er wordt zelfs geschat tot meer dan veertig jaar. Er zijn kabeljauwen in netten gevangen die meer dan 80 kilo wogen bij een lengte van tegen de twee meter. De grootste kabeljauw aan de hengel gevangen was een exemplaar in Noorwegen van 59.9 kilo zwaar.
Geen visserslatijn, een sportvisser overdrijft nooit.

SPORTVISSERIJ
Wat ik nu ga zeggen is misschien arbitrair, maar de kabeljauw is in Nederland begeerde buit nummer 1. Waarschijnlijk niet eens vanwege zijn kracht, want dan denk ik dat de zeebaars veel meer in de richting komt, maar omdat het gewoon voor iedereen mogelijk is om een gulletje te haken. De bekende wrakkenvisserij is niet meer weg te denken uit de sportvisserij wereld en dit geeft dan ook duizenden mensen per jaar plezier.