Karpers

 

Vissenpagina klik hier >>

 
  De familie Cyprinidae uit de orde Karperachtigen, met 194 geslachten en 2070 soorten. De soorten missen tanden op de kaken en op het verhemelte, doch hebben keeltanden, die op de achterste kieuwbogen (zie kieuw) geplaatst zijn; het aantal tanden en de plaatsing ervan in rijen zijn voor elke soort karakteristiek. De schubben zijn cycloÔdschubben. Zij leven in zoet water (enkele soorten ook in sommige brakke kustwateren) en komen voor in gematigde, subtropische en tropische gebieden van Noord-Amerika, Europa, AziŽ, behalve in het oosten van de Indische Archipel, en in Afrika, met uitzondering van Madagaskar. In Europa leven vele soorten karpers, die in lichaamsvorm en levensgewoonten vrij sterk verschillen. Van enige soorten is flavisme bekend. Vele soorten karpers worden in koudwateraquaria (Cyprinus en Carassius) of in tropische aquaria gehouden.
De kroeskarper of steenkarper (Carassius carassius) heeft geen baarddraden aan de bek, komt in onze streken vooral in stilstaande zoete wateren voor en wordt tot 50 cm lang. De goudvis is de gekweekte vorm van de Zuidoost-Aziatische giebel (C. auratus auratus). De grote groep van de voorns komt in vele soorten voor. De sneep (Chondrostoma nasus) heeft een uitstekende snuit; hij leeft in de grote rivieren, bijv. de Limburgse Maas. De bittervoorn vertoont broedzorg. Het vetje (Leucaspius delineatus) wordt 12 cm lang en leeft in stilstaand of langzaam stromend water; het wordt vaak verward met de alver.
De bloei neemt toe als het water troebel wordt. De riviergrondel (niet te verwarren met de Grondels) heeft aan elke zijde van de bek een voeldraad. In Nederland zijn van deze familie beschermd: de niet meer inheemse gestippelde alver, de elrits en de bittervoorn. De 2070 soorten karpers zijn onderverdeeld in drie hoofdfamilies. De orde dankt zijn naam aan de grootste familie, dit is de familie van de karpers oftewel de witvissen. Deze bestaat uit 1600 soorten. De andere families zijn die van de sidderalen, die in Midden- en Zuid-Amerika voorkomen, en die van de karperzalmen, die in Afrika en Midden- en Zuid-Amerika voorkomen. Het belangrijkste kenmerk van deze orde is de verbinding tussen de zwemblaas en een serie beentjes in het middenoor. Daardoor kunnen deze vissen bijzonder goed horen. Hun lichaam is bedekt met schubben en heeft een rugvin. De sidderaal treft men aan in de wateren van tropische en subtropische streken. Hij kan via zijn spierweefsel elektrische stoten geven. Deze worden enerzijds gebruikt om zich onder water voort te bewegen, anderzijds om prooien te vangen en om zich te verdedigen.
De beruchte piranhaís behoren tot de familie van de karperzalmen. Daarnaast behoren er nog ongeveer 1.000 andere soorten tot deze familie. Ze hebben allemaal een kleine, vlezige vin tussen de rug- en de staartvin. Karperzalmen hebben zeer verschillende kleuren en vormen. De witvissen zijn behalve in Zuid-Amerika en AustraliŽ in alle binnenzeeŽn te vinden. Ze hebben allemaal een meer of minder geschubd, slijmerig lichaam met een rugvin en een kleine bek.