Kathaaien

 

Vissenpagina klik hier >>

 
  De Kathaai is nauw verwant aan de hondshaai: ze horen allebei tot de familie van de hondshaaien. In tegenstelling tot wat je zou denken, wordt de kathaai groter dan de hondshaai. Hij kan maximaal 165 cm lang worden, nog vrij klein voor een haai. Kathaaien hebben, net als hun broertjes de hondshaaien mooie vlekken van verschillende kleuren en vormen op hun rug en zijden.
Kathaaien hebben twee vrij kleine rugvinnen en ook hun kieuwspleten en spuitgaten zijn vrij klein (maar wel goed te zien). Ook hun tanden zijn niet zo groot, maar ze hebben altijd meerdere rijen tanden tegelijkertijd in gebruik! Hun tanden hebben verschillende punten. Deze zijn heel geschikt voor het verorberen van zijn prooien: vooral kreeftachtigen en inktvissen. Maar ook de kathaai wordt gegeten.

De Kathaai leeft in de Noord-Atlantische Oceaan, de Middellandse zee en de Noordzee, tot wel 400 m diep!. Langs de Nederlandse kust komt hij niet veel voor, hij heeft de voorkeur voor rotsachtige bodems. Soms worden er ten westen van Texel jonge kathaaitjes gevangen.

In het voorjaar leggen de Kathaaien eieren, een stuk of 20. Ze zijn een cm of 8 a 10 lang en lijken op roggeneieren, of die van de hondshaai. Ze hebben aan elke hoek een lange dunne draad, die na het leggen opkrult en hard wordt. Die draden zijn om de eieren aan bijvoorbeeld wier vast te maken. Normaal komen de jongen na ongeveer 8 tot 9 maanden uit het ei. In Terschelling heeft dat zelfs 11 maanden geduurd. Dat kan komen doordat de watertemperatuur vrij laag was. Een haaitje dat net uit het ei komt is maar 10 tot 16 cm lang.