de Kopvoorn

 

Vissenpagina klik hier >>

 
  Kenmerken:
Hebben 6-7 rijen schubben boven de zijlijn.
Maximale lengte 65 cm. Nederlands hengelrecord 52,0 cm (VIII-1985). Door de visserijwet beschermd tot een lengte van 30 cm. Rug donkergroengrijs, overgaand in zilverkleurige flanken met blauwgroene tint, buik vuilwit. Buikvinnen en anaalvin geel met roze tint; overige vinnen grijs. Oudere exemplaren hebben donkere randen om de schubben. Grote, brede kop met grote bek, waarvan de mondhoeken de ogen bereiken. Anaalvin bolrond. Eerste straal van de rugvin achter het begin der buikvinnen.
Jonge kopvoorns leven in groepen bij elkaar, volwassen exemplaren niet. Deze laatste verdedigen een 'territorium' in rivieren tegen soortgenoten. De paaitijd is in mei en juni. Bij mannetjes komt paaiuitslag voor: de hele vis is dan bedekt met witte knobbeltjes, die na de paaitijd weer verdwijnen. Dierlijk voedsel is voor kopvoorns het belangrijkste bestanddeel, doch plantaardig voedsel wordt ook gegeten. Grote exemplaren jagen ook op vis (paling, riviergrondel, ruisvoorn, serpeling en jonge soortgenoten).

Verspreiding:
Kopvoorns komen voornamelijk in grotere wateren voor. In Nederland kwamen zij vroeger talrijker voor; nu worden kopvoorns voornamelijk nog in de Maas in Limburg aangetroffen en soms in het stroomgebied van de IJssel.