Makrelen

 

Vissenpagina klik hier >>

 
 

Makrelen, de familie Scombridae van de onderorde Makreelachtigen, met 15 geslachten en 48 soorten. Het zijn aan het oppervlak in open zee zwemmende roofvissen met een langwerpig, ovaal lichaam. Er zijn twee rugvinnen, die in een groeve neergeklapt kunnen worden en aan de buik- en rugzijde een rij bijvinnetjes op de staartsteel achter de rugvin en de anaalvin. De staartvin is diep gevorkt of halvemaanvormig. De staartsteel heeft twee overlangse kielen.

Makrelen bewonen vooral subtropische en tropische zeeŽn en zwemmen in grote scholen rond op zoek naar voedsel. In bepaalde tijden van het jaar vindt er trek plaats naar de voortplantingsgebieden (zie ook paaien). Ongeveer de helft van de soorten behoort tot de onderfamilie Tonijnen. De makreel komt ook in de Noordzee voor. De Spaanse makreel of Japanse makreel (Scomber colias) is nauw verwant aan de makreel maar blijft kleiner. Komt over de gehele wereld voor in subtropische en tropische zeeŽn. De vrouwtjes kunnen meer dan een miljoen eitjes per jaar produceren.

De makreel komt zeer veel voor in de Atlantische Oceaan, in de Zwarte Zee en in de Middellandse Zee. Hij behoort tot de familie van de makrelen (pantserwangige vissen) die in totaal uit 45 verschillende soorten bestaat.

De makreel heeft een slank lichaam met onregelmatige verlopende zwarte lijnen. Hij kan 65 cm lang worden.

Makrelen jagen en zwemmen in grote scholen. Ze maken grote trektochten. In het voorjaar of de zomer trekken ze naar het noorden. Daar voeden de volwassen makrelen zich met kleine vissen en kreeftachtigen. De jonge makrelen eten vislarven en planktonkreeftjes.

In de winter trekken de makrelen weer naar het zuiden. Hier houden ze zich in de diepte op en nemen ze slechts zeer weinig voedsel tot zich. Het vrouwtje zet in de zomer zo'n 500.000 eitjes af. Deze drijven naar de oppervlakte. Na ongeveer vier dagen komen de jongen uit de eitjes.