De Duikschool
Natte duikpakken

 

Vissenpagina klik hier >>

 
  Onder duikuitrusting verstaan we het basismateriaal, aangevuld met isothermische kleding, de duikfles(sen) en de ademautomaat, die ook wel ontspanner wordt genoemd.

Natte duikpakken

Men noemt ze 'natte' duikpakken omdat het water tussen het pak en de huid doordringt. Dit water neemt snel de lichaamstemperatuur aan en behoudt die een behoorlijke tijd. De temperatuur van het water in de streken waar wij onze sport beoefenen, is van die aard dat we ons lichaam tegen de koude moeten beschermen. Al is in de zomer het water in de Noordzee en de Middellandse Zee aangenaam om te zwemmen, reeds op enkele meter diepte wordt het uitgesproken koud. Zo is het normaal dat op een diepte van twintig tot dertig meter de temperatuur van het water tien graden C. minder is dan aan de oppervlakte.
Wij sportduikers kiezen ons duikpak naar het soort duiken dat we doen. Iemand die alleen in de Cara´bische Zee duikt zal een ander duikpak kopen dan iemand die in februari in een steengroeve gaat duiken. We zullen ons beperken tot de duikpakken die voor onze streken (steengroeven, Oosterschelde, Noordzee, Atlantische Oceaan en Middellandse Zee) geschikt zijn.
Voor deze wateren is een duikpak met een vaste hoofdkap een absolute noodzaak. Het duikpak kan eendelig (overall) of tweedelig zijn. Bij een tweedelig pak is het beter een hoge broek (long john) te kiezen.
Belangrijke punten waar we bij de aanschaf van een duikpak op moeten letten zijn :
- de pasvorm is uiterst belangrijk : hoe beter het pak aan het lichaam aansluit, des te minder kan het water dat in het pak komt circuleren
- de celstructuur van het neopreen bepaalt de samendrukbaarheid op diepte en uiteraard de isolerende werking van het duikpak op deze diepte.
Een duikpak met een dikte van vijf tot zeven mm. is zeer goed bruikbaar. Hier speelt dat chemisch geschuimd neopreen door de 'lossere' structuur een grotere samendrukbaarheid heeft.
De nadelen van deze samendrukbaarheid zijn :
- grote volumeverandering : we worden zwaarder met het toenemen van de diepte
- vermindering van de isolerende werking door het dunner worden door de druk.
Ook in deze industrie staat de ontwikkeling niet stil. Het verdient dus aanbeveling je op de hoogte te houden van de laatste evoluties alvorens je een duikpak aan te schaffen.
Het neopreen is aan de binnenkant bekleed met rekbaar nylonweefsel, wat het aantrekken vergemakkelijkt. Tegenwoordig zijn de duikpakken aan de buitenzijde ook veelal van nylon of een ander kunststofweefsel voorzien, hetgeen het pak beter beschermt tegen beschadigingen. Ritssluitingen maken het mogelijk het pak gemakkelijk aan en uit te trekken, maar maken het wel duurder, terwijl de isolerende werking afneemt.
Bij het duikpak horen laarsjes en handschoenen. De laarsjes zijn meestal voorzien van dunne zooltjes, zodat er ook mee op de kant gelopen kan worden. In het koude water voldoen de drievingerige neopreenwanten het best. Bij watertemperaturen van vijftien graden C. en meer worden lederen of plastic handschoenen gedragen, meer tegen letsels dan tegen de koude.
Verder kan men zich nog tegen de koude beschermen door een neopreen ondervest te dragen (twee tot drie mm. dikte) en een neoprenen band ter bescherming van het voorhoofd.
Onderhoud
Voor alle rubbers, ook voor het synthetisch neopreen geldt : koel en droog bewaren. Wanneer we ons duikpak regelmatig spoelen in zoet water, de ritsen lichtjes insmeren en het pak op een koele droge plaats opbergen, zullen we er jaren plezier aan beleven. Het in de volle zon laten drogen komt de levensduur van het duikpak zeker niet ten goede.