de Nautilus

 

Vissenpagina klik hier >>

 
 

NautilusDe nautilus is de bekendste soort van de vierkieuwige koppotigen. Hij behoort tot het geslacht Nautilus en hij leeft in de Indische en in de Stille Oceaan. De nautilus staat op een lagere trede in de ontwikkeling dan bijvoorbeeld de inktvis.
De nautilus heeft een spiraalvormige schelp die in talrijke kamers onderverdeeld is. Het dier zelf woont in de voorste kamer. De andere kamers zijn met gassen gevuld. Ze zijn met elkaar verbonden door een kanaal, de sifo. Hiermee kan hij de gasdruk in de kamers regelen.
Als de kamers zich met gas vullen ontstaat er een opwaartse druk die het dier naar het zeeoppervlak doet opstijgen. Wanneer de nautilus zich in zijn voorste kamer terugtrekt, zinkt hij weer.
Zoals de naam "vierkieuwige" al zegt, heeft deze soort vier kieuwen. De mondopening wordt door zo'n 90 armen (tentakels) omgeven. Deze zijn in twee rijen gerangschikt en hebben geen zuignappen.
Het oog is slechts zwak ontwikkeld en ziet onscherp. De inktzak ontbreekt volledig. De voet heeft geen trechtervorm, zoals bij de inktvis, maar ziet er eerder uit als een zak. Het voedsel van de nautilus bestaat uit aas en zeer langzame dieren, zoals kreeften.