Vervuiling van de
zeeŽn       

 

Vissenpagina klik hier >>

 
  ../../../../Desktop_Folder/Vervuiling...De vervuiling van onze zeeŽn en oceanen is een ernstig probleem. 80% van de vervuiling van de zee komt rechtstreeks van het land. Zo komt er elk jaar een paar ton plastiek afval in onze oceanen terecht. Het gevolg is een ďmassamoordĒ, lees: honderdduizenden zeezoogdieren, -vogels en -vissen komen hierdoor om. Onnodig te zeggen dat de mens hieraan schuld heeft. Uiteraard kan je de vervuiling tegen gaan door wat milieubewuster te gaan denken en handelen. Maar dat vergt weliswaar enige inspanning.

Ook de landbouw heeft zo zijn nefaste gevolgen. Regelmatig komen landbouwmeststoffen in de zeeŽn en oceanen terecht. Deze meststoffen zuigen al de zuurstof uit het water waardoor het onderwaterleven in het gedrang komt.

Een recente invloed die onze zeeŽn en oceanen ondergaan, is de opwarming van de aarde. Door de steeds stijgende temperaturen bleken de koralen af. Door hogere concentraties koolstofdioxide worden de koraalriffen brozer waardoor ze gevoeliger zijn voor schade en erosie. Koraalriffen zijn niet alleen een habitat voor onderwaterleven, maar zijn tevens een belangrijke bron van inkomsten voor het toerisme en de visindustrie.

Kortom: er zijn tal van oorzaken die aan de basis van dit ďecosysteem in crisisĒ liggen.