de Winde

 

Vissenpagina klik hier >>

 
  Kenmerken
7-8 rijen schubben boven de zijlijn. Maximale lengte 80 cm. Nederlands hengelrecord 61,0 cm (VI-1979). Door de visserijwet beschermd tot een lengte van 30 cm. Rug en bovenkant van het lichaam donkergrijs, rest van het lichaam zilverkleurig. Rugvin grijs, overige vinnen met rode tint. Eindstandige bek. Anaalvin holrond. Rugvin duidelijk achter de eerste stralen van de buikvinnen.
Windes komen voornamelijk voor in grote, langzaam stromende of stilstaande wateren. De paaitijd valt tussen april en juli. De mannetjes vertonen paaiuitslag en zijn vaak geel gekleurd. Windes worden in hun derde jaar volwassen; zij kunnen 20 jaar oud worden. Hun voedsel bestaat voornamelijk uit insekten, insektelarven, kreeftachtigen en soms ook jonge vis. De OVB onderzoekt de kweekmogelijkheden in de Noordoostpolder en in de Friese meren. In Engeland zijn bastaarden van windes met kopvoorns en met blankvoorns aangetroffen.

Verspreiding
Algemeen in zoet water in Nederland, vooral in IJsselmeer, Biesbosch en Haringvliet en aangrenzende wateren. Komt ook in onze rivieren voor en soms in kleine, afgesloten wateren. Een oranje kweekvorm (goudwinde) wordt in parkvijvers aangetroffen.