de Zeebaars

 

Vissenpagina klik hier >>

 
 

Zeebaarzen, de familie Percichthyiidae uit de Baarsvissen.
De naam is ook in gebruik voor de soorten van de familie Tandbaarzen
(Serranidae), waartoe de Zeebaarzen tot voor kort ook gerekend werden. De familie omvat 20 geslachten met ongeveer 50 soorten in zout, brak en zoet water.
De gewone zeebaars (Dicentrarchus labrax) komt voor in de Noordzee, noordoostelijke Atlantische Oceaan en in de Middellandse Zee. De in de Noordzee levende dieren trekken in de winter naar het zuiden. Vooral jonge dieren kunnen het brakke water van rivierdelta's binnentrekken. De tot 1 m groot wordende vis leeft en jaagt in scholen en voedt zich met vissen,
kreeftachtigen en inktvissen. In het zoete water van Noord-Amerika leven de soorten van het geslacht Morone (Roccus). De tot 2 m grote wrakbaars (Polyprion americanum) komt voor in de Middellandse Zee en de tropische Atlantische Oceaan; soms verdwaalt een individu in de Noordzee. Jonge dieren houden zich dikwijls op onder drijvend wrakhout. De jodenvis (Stereolepis gigas) uit de oostelijke Grote Oceaan bereikt een lengte van 2 m. In China en Japan leeft de ruim 55 cm grote Chinese baars (Siniperca chinensis) in zoete wateren en is daar een belangrijke consumptievis. Ook in AustraliŽ leeft een aantal zeebaarzen in zoet en brak water. De drie soorten van het geslacht Acropoma leven in waarschijnlijk alle grote oceanen op grote diepten; zij bezitten lichtgevende orgaantjes (zie ook lichtgevende organismen) aan de buikzijde.