de Zeeprik

 

Vissenpagina klik hier >>

 
  Algemeen
Klik voor een hoger kwaliteits afbeeldingDe zeeprik (Petromyzon marinus) is een vis met een buisvormige, kaakloze zuigmond waarmee het in de huid van andere vissen boort om zich te voeden met hun bloed.
Binnen het dierenrijk wordt de zeeprik niet gerekend tot de echte vissen vanwege de op vele punten afwijkende lichaamsbouw. De zeeprik heeft (net als de haai) een beenderstelsel dat bestaat uit kraakbeen in plaats van bot. Evolutionair gezien staat het dicht bij het grensgebied tussen gewervelden en ongewervelden.
De zeeprik leeft in kustwateren en in zoet water en wordt in bijna alle gematigde zones aangetroffen behalve in Afrika.
Qua uiterlijk lijkt de zeeprik op de paling die ook geen schubben heeft. Een volwassen zeeprik kan een lengte hebben van 13 tot 100 centimeter. Het heeft een of twee rugvinnen, grote ogen, een 'neusgat' boven op de kop en zeven kieuwen aan beide zijden van de kop.
De zeeprik begint het leven als een gravende, in zoet water levende, larve (ammocoetes). In deze levensfase is het tandenloos, heeft rudimentaire ogen en voedt zich met microorganismen. Na enkele jaren transformeert het naar de volwassen vorm en verhuist naar zee waar het een parasitaire levensstijl aanneemt. Met de bek klampt het zich vast aan een vis en voedt zich met bloed en ander weefsel.
Om zich voort te planten keert de zeeprik terug naar zoet water waar het een nest maakt, eieren legt en sterft.
Niet alle zeeprikken worden gevonden in zee. Sommigen raken door land ingesloten en blijven hun hele leven in zoet water. Enkelen hiervan stoppen met eten zodra ze het larve-stadium hebben verlaten. De zeeprik is lange tijd als voedsel gebruikt.

Naam in andere talen
Duits: Neunaugen
Engels: Lamprey
Zweeds: Havsnejonöga