header Paleontologie

 


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

de Tijdperken
 

 
   

De levende natuur, waarvan wij deel uitmaken, maar ook de gehele bijna grenzeloze kosmos is het resultaat van een langzaam proces van ontwikkeling en verandering, van met andere woorden 'evolutie'. Gedurende minstens vijf miljard jaar  is de kosmische ontwikkeling reeds aan de gang en gedurende twee miljard jaar de evolutie van de levensvormen. Zelfs de atomen, waaruit alle hedendaagse materie bestaat, die tot het begin van de 20ste eeuw voor onveranderlijk en ondeelbaar werden gehouden, hebben een evolutie doorgemaakt.
Twee miljard jaar geleden was de temperatuur van onze aarde, althans aan de polen, ver genoeg gedaald om organisch leven mogelijk te maken. Alleen enkele zeer eenvoudige plantaardige organismen, behorende tot de bacteriŰn en wieren, konden bij temperaturen van 60 tot 85 graden in leven blijven. De dieren konden pas na de planten komen, want alleen planten kunnen zich met levenloze, niet organische stoffen voeden, terwijl dieren hun lichaamssubstantie slechts kunnen opbouwen uit door de plant gevormde organische verbindingen.
Deze paar voorgaande zinnen verwoorden een evolutie van zomaar eventjes enkele duizend miljoen jaar.  Om een beter inzicht te krijgen in het geheel werd een geologische tijdschaal of tijdsindeling opgesteld. Wij bespreken kort de afzonderlijke perioden van dit geheel.

Het Paleozo´cum

Het Mesozo´cum

Het Kaenozo´cum

 
   

Paleontologieuw eigen startpagina
Aangepast zoeken

ę copyright WorldwideBase 2005-2009