Aandachtspunten

 

terug naar de startpagina >>

 

het
eetmoment
>>

het
verzorgings-moment
>>


het
slaapmoment
>> 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


In de vorige pagina's hadden wij het uitgebreid over aandacht en behoeften ... laat ons zeggen dat we dat allemaal kunnen samenvatten onder de noemer
'het zich goed voelen'
.

Er zijn van die speciale momenten die zo'n 'goed gevoel' in de hand werken, tenminste als jij er als ouder aandacht aan besteedt en voldoende tijd voor maakt.  Zorg ervoor dat je de baby op zo'n momenten rustig, aandachtig en begripvol benadert, want dit zijn de ultieme ogenblikken om een liefdevolle band en een verdere goeie relatie te creren.

Wat zijn nu die 'speciale momenten' ?

Het Eetmoment     

Zoals een volwassenen behoefte heeft aan een 'lekkere' maaltijd in een gezellige en rustige sfeer om zich goed te voelen, zo heeft uw baby dat ook. Niet alleen 'wat' je als voeding geeft, maar ook 'de manier waarop' is heel belangrijk.  Over de voeding zelf bij de pasgeborene en tijdens het eerste levensjaar hebben we het op een aparte pagina. Het geven van de voeding moet echter op een rustige, natuurlijke manier gebeuren.  Zorg er dan ook voor dat je kindje niet in een 'bekrompen' houding ligt en voldoende bewegingsvrijheid heeft. Zorg ervoor dat je voldoende tijd voorziet voor het eetmoment en wees niet kwaad als jou kindje z'n tijd neemt om rustig te eten. Je moet ook beseffen dat jou kindje niet altijd alles van bij het begin lust ... de baby moet na een tijdje niet alleen wennen aan vaste voeding, maar ook aan de verschillende, voor hem nieuwe, smaken. Probeer zoveel mogelijk van het eetmoment een 'familiaal gebeuren' te maken, zo leg je van jongsaf al de basis voor dit belangrijk dagelijks relatie-moment in het gezin.
 

Het Verzorgingsmoment

En van de belangrijkste dagelijkse gebeurtenissen en intiemste momenten in het leven van een baby en van een kersverse moeder (en vader), is beslist het 'verzorgingsmoment'. Hieronder verstaan we in hoofdzaak het 'verschonen' en 'het bad-moment'. We bespreken beiden.
Tevens kunt u op een aparte pagina medisch iets meer te weten komen over de  
haarverzorging en de huidverzorging van uw baby.

HET BAD-MOMENT      

Je pasgeboren baby ziet er nog zo teer en breekbaar uit. Je ziet er dus vast tegenop om je kleintje in bad te stoppen of zelfs een andere luier of propere kleertjes aan te moeten trekken. Gelukkig geldt ook hier: "oefening baart kunst". Een badje geven is eigenlijk heel leuk, eenmaal je het gewoon bent.
Het dagelijkse badje maakt je baby niet alleen proper, maar beschermt hem ook tegen verschillende microben.
Eigenlijk mag je je baby gelijk wanneer een badje geven, 's morgens op een rustig moment of 's avonds met papa in de buurt. 's Avonds is een badje rustgevend en goed voor de nachtrust.
Wil je je baby na een voeding in bad stoppen, dan wacht je best een 15-tal minuten, zodat zijn maaltijd al wat verteerd is.

Wat heb ik nodig

 • Eerst en vooral een babybadje,

 • een badtafel met verzorgingskussen,

 • een badhanddoek om je baby in te wikkelen als hij uit bad komt,

 • een kleiner handdoek die je alvast open op het verzorgingskussen legt,

 • een badthermometer,

 • ongeparfumeerde babyzeep,

 • boorzuurwater om zijn oogjes mee te reinigen, (altijd van buiten naar binnen wrijven)

 • wat propjes watten,

 • fysiologisch water en watten die je eerst fijngerold hebt tussen je vingers om zijn neusje proper te maken,

 • een zachte haarborstel,

 • babytoiletmelk of zalf,

 • een luier,

 • en propere kleertjes.

Hoe begin ik eraan

 • Zorg ervoor dat de kamer genoeg verwarmd is (+/- 22 C).

 • Zorg dat het badwater zo'n 37 graden Celsius heeft. Dit kun je weten door gebruik te maken van een badthermometer.

 • Zorg dat je alles wat je maar nodig kunt hebben, bij de hand hebt. Dat voorkomt dat je je baby alleen moet laten.

 • Indien nodig maak je eerst zijn neusje, ogen en oortjes schoon.

 • Doe daarna zijn kleertjes en vuile luier uit en zeep hem helemaal in. De billetjes zijn altijd het laatst aan de beurt.

 • Stop hem in zijn badje en spoel hem zorgvuldig af. De eerste weken vindt je baby dit misschien maar niks, maar daarna vinden de meeste baby's dit heel fijn.

 • Leg hem terug op zijn verzorgingskussen, wikkel hem in de handdoeken en droog hem zorgvuldig af. Vergeet de plooitjes niet!

 • Daarna kleed je hem terug aan en klaar is kees.

Enkele tips

 • Laat je baby nooit of te nimmer alleen op zijn verzorgingskussen.

 • Ga altijd na of het water toch niet te warm of te koud is, net voor je je baby in het stopt. Je kan dit doen met je pols of elleboog.

 • Gebruik altijd eerst koud water als je het badje vult of bijvult.

HET VERSCHONEN     

Telkens als je baby heeft gepoept of geplast, verschoon je zijn luier. Dit kan inhouden dat je de kleine wel zo'n zes tot zeven keer per dag moet verschonen; de ontlasting komt meestal op gang tijdens het voeden. Het verschonen van de luier gaat bij een jongen anders dan bij een meisje. Als je dochter een flinke poepluier heeft, kunnen de schaamlipjes helemaal volzitten. Gebruik dan lekker veel lauw water om ze schoon te maken. Je hoeft de schaamlipjes niet echt open te duwen, maar maak wel grondig schoon waar je bij kunt.
Bij jongens is dat wat makkelijker, maar let wel op dat het piemeltje naar beneden wijst in de luier: anders plast je zoon daar zo overheen!

De billen van je baby maak je schoon met lauw water of je gebruikt een speciale babylotion. Gebruik geen zeep! Na het schoonmaken is het drogen van de huidplooien, de liezen en billetjes heel belangrijk om het huidje daar heel te houden. Vaak is een gewone handdoek te dik voor die miniplooitjes. Een ouderwets dun hydrofiel luiertje is perfect.

Sommige kinderen zijn erg gevoelig voor luieruitslag. De urine maakt het huidje week, waardoor dat sneller stukgaat. Als dat gebeurt, kun je snel handelen door er twee keer per dag een dun laagje zinkzalf op te smeren. Dat beschermt en laat het huidje helen. Luieruitslag voorkom je ook door na het afdrogen babypoeder op de billetjes en in de huidplooien te strooien. De vieze luiers gaan in de luieremmer.
 

Het Slaapmoment 

Een derde belangrijke, bijna rituele gebeurtenis voor jou baby, is het 'slaapmoment'. Een pasgeboren kleintje brengt het grootste deel van het etmaal slapend door. Dat maakt slapen tot een belangrijk onderdeel van zijn en jullie leven. Als het goed is, gaat het allemaal vanzelf: je kind valt in slaap als het moe is en wordt weer wakker wanneer hij voldoende rust heeft gekregen. Helaas gaat het niet altijd zo makkelijk.
We gaan hier verder op in op een aparte bladzijde over het 'slapen'.