Binnenland actua

 
   
Veroordelingen van Dutroux en Martin zijn definitief  ( 15 december 2004 )
Het hof van cassatie had geen oren naar de argumenten van Dutroux en Martin.Het Hof van Cassatie heeft woensdag de cassatieberoepen van Marc Dutroux en Michelle Martin verworpen. Hiermee wordt hun veroordeling definitief. Dutroux en Martin waren niet aanwezig bij de uitspraak. Marc Dutroux werd op 22 juni 2004 door het hof van assisen van de provincie Luxemburg veroordeeld tot levenslang. Michelle Martin kreeg dertig jaar cel. Dutroux werd schuldig bevonden aan onder meer de moorden op An en Eefje, vijf ontvoeringen, opsluitingen, verkrachting van negen meisjes en foltering van An, Eefje, Julie en Mťlissa. Martin werd veroordeeld voor bendevorming en mededaderschap aan sommige feiten.
Hun advocaten dienden Cassatieberoep in tegen de veroordelingen. Ze argumenteerden onder meer dat de rechten van de verdediging geschonden waren door de enorme media-aandacht voor de zaak. Ook was volgens hen de redelijke termijn waarbinnen hun cliŽnten voor de rechters hadden moeten verschijnen, ruimschoots overtreden. Het Hof legde alle argumenten naast zich neer en daarmee valt het doek over het proces Dutroux. Alleen een procedure voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg is nog mogelijk, maar die kan hun veroordeling niet ongedaan maken.
Marie Arena geeft fout toe en kan aanblijven  ( 14 december 2004 )
Marie Arena sloeg mea culpa over de manier waarop ze de renovatie van haar kabinet gecommuniceerd heeft.Marie Arena, minister-presidente van de Franse gemeenschap, heeft dinsdag in het Franse gemeenschapsparlement een mea culpa geslagen over de manier waarop ze gecommuniceerd heeft over de renovatie van haar kabinet. Ze lag onder vuur omdat de vernieuwing van louter haar kabinet 300.000 euro heeft gekost. Wat de renovatie zelf betreft, geeft ze toe dat ze misschien een inschattingsfout heeft gemaakt over de omvangrijke middelen die ze voor het imago van de Franse gemeenschap als instelling heeft toegekend.
Het ziet er wel naar uit dat Arena kan aanblijven, maar op de parlementaire banken klonk de vraag om een betere controle van de uitgaven van ministeriŽle kabinetten. De PS-cdH-meerderheid heeft een motie ingediend waarin aan de regering gevraagd wordt een intern reglement aan te nemen die duidelijke gedragsregels vastlegt voor de uitgaven van de regering.
MIVB rijdt gratis tijdens nieuwsjaarsnacht  ( 13 december 2004 )
De Brusselse openbare vervoersmaatschappij MIVB legt tijdens de overgang van oud naar nieuw gratis bussen en trams in. Tussen 1 en 6 uur voorziet de MIVB 17 gratis bus- en 2 gratis tramlijnen.
De laatste doortocht van de belangrijkste lijnen die het stadscentrum bedienen, is ook later dan anders. Hetzelfde geldt voor de metrolijnen 1A, 1B en 2, die nog langs het station Kunst-Wet rijden na het vuurwerk op de Kunstberg.
De volledige dienstregeling voor oudejaarsavond staat op de website van de MIVB .
Bousakla provoceert:"Financiering katholieke godsdienst herbekijken"  ( 13 december 2004 )
Bousakla blijft ook na haar doodsbedreiging provoceren.De Antwerpse sp.a-senator Mimount Bousakla wil dat de financiering van de katholieke godsdienst, met belastinggeld van iedereen, wordt herbekeken. "Ik heb het gevoel dat we in een katholiek land leven". Bousakla blijft dus provoceren ook na haar doodsbedreiging van afgelopen maand.
"De discriminatie in het voordeel van het katholicisme en ten nadele van de andere godsdiensten moet ophouden." Na wekenlang min of meer ondergedoken te hebben geleefd omdat ze telefonische doodsbedreigingen had gekregen, verbrak Bousakla gisteren voor het eerst de stilte. "Ik wil niet bang zijn. Vanaf nu ben ik weer volledig beschikbaar, ook voor de media."
"Ik pleit niet voor een verhoging van de subsidies die momenteel aan religies worden gegeven, maar wel voor een eerlijke verdeling ervan. Misschien zou het beter zijn om het Duitse systeem in te voeren, waarbij elke belastingsplichtige zelf kan beslissen voor welke godsdienst hij kiest en welke religie met zijn belastinggeld wordt gesteund", aldus Bousakla. De senator overweegt niet meteen een wetgevend initiatief te nemen, maar voelt zich wel geroepen om het debat te openen.
Cipier bevoorraadde gevangen met drugs  ( 11 december 2004 )
Het gerecht van Dendermonde heeft een 30-jarige cipier aangehouden die drugs en anabolica de gevangenis binnensmokkelde. Hij deed dat op vraag van gevangenen. Samen met de man werd ook de vriendin van een gevangene aangehouden. Zij maakte van het intiem bezoek gebruik om gsm's de gevangenis binnen te smokkelen.
De vrouw werd als eerste betrapt bij een grondige controle veertien dagen geleden. Zij had toen een gsm bij die ze tijdens het zogenaamd "intiem bezoek" aan haar gevangen vriend wou bezorgen. Het parket van Dendermonde vermoedt dat de vrouw al eerder dergelijke feiten gepleegd heeft.
In de loop van het onderzoek kwam ook aan het licht dat de vrouw in nauw contact stond met een van de cipiers. Die smokkelde op zijn beurt drugs en spierversterkende middelen (anabolica) de gevangenis in. Hij deed dat op vraag van gedetineerden. De vrouw zorgde er dan later voor dat de cipier betaald werd.
Beiden zijn aangehouden. Het onderzoek moet nog duidelijk maken wat de twee allemaal de gevangenis hebben binnengesmokkeld.
Man die foto's van het lijk van Raymond Goethals wilde verkopen, gaat vrijuit   ( 10 december 2004 )
De maandag overleden Raymond Goethals.De man die foto's van het lijk van Raymond Goethals aan Het Laatste Nieuws wilde verkopen, gaat vrijuit. Hij werd niet ter beschikking gesteld van het parket. Dat vernam Belga van het Brusselse parket.
De man belde de redactie van de krant donderdagavond op en bood drie foto's aan van de legendarische Brusselse voetbaltrainer. Hij vroeg er 2.500 euro voor. Hij zou de foto's genomen hebben tijdens zijn werk bij een begrafenisondernemer.
De redactie van Het Laatste Nieuws verwittigde de Brusselse politie. Die kon de man in een cafť in Laken oppakken. De man werd donderdagavond laat nog verhoord. Zijn foto's en cd-roms werden in beslag genomen. Het Brusselse parket liet de man echter gaan. Hij werd niet ter beschikking gesteld en dus niet aangehouden.
Volgens parketwoordvoerster Estelle Arpigny kan de man enkel beschuldigd worden van lijkschennis. "Een artikel van het strafwetboek dat we bijna nooit gebruiken. De man had een gevangenisstraf geriskeerd van een maand tot een jaar en een geldboete van 125 tot 1000 euro."
Brussels bezoek van Bush stuit op verzet   ( 9 december 2004 )
Ook bij Bush' bezoek aan Canada eerder deze maand waren protestmarsen legio.Naar aanleiding van het bezoek van de Amerikaanse president George W. Bush aan Brussel op 22 februari 2005 hebben verschillende vredes-, milieu- en mensenrechtengroepen donderdag reeds aangekondigd dat zij geweldloze protestmanifestaties zullen organiseren.
"President Bush heeft in zijn eerste ambstermijn bewezen dat de Verenigde Staten vandaag de grootste bedreiging vormen voor de mensheid", aldus Voor Moeder Aarde vzw, ťťn van de organiserende groeperingen.
De protestacties zijn gepland op maandag 21 februari om 17.00 uur voor de Amerikaanse ambassade in Brussel en tijdens het bezoek zelf, op dinsdag 22 februari, worden ook talrijke kleurrijke protesten aangekondigd. De plaats en het uur daarvan zal later nog bekendgemaakt worden.
Initiatiefnemers voor het protest zijn Voor Moeder Aarde vzw, Vrede vzw, Bond Beter Leefmilieu, Greenpeace, Stop USA, CNAPD en Forum voor vredesactie.Vanaf donderdag kunnen geÔnteresseerden ook terecht op een nieuwe website die speciaal ter voorbereiding van het bezoek werd opgesteld:
www.bushwanted.org
Zwangere vrouwen krijgen waarschijnlijk parkeerkaart   ( 9 december 2004 )
Vrouwen die minstens vijf maanden zwanger zijn, moeten over een parkeerkaart kunnen beschikken vergelijkbaar met de kaart voor gehandicapten. Dat vinden de VLD-kamerleden Miguel Chevalier, Annemie Turtelboom en Hilde Vautmans. Om dit mogelijk te maken moet enkel een artikel in het kb (koninklijk besluit) over het verkeersreglement aangepast worden.
Gemiddeld telt BelgiŽ zowat 40.000 vrouwen die vijf maanden of langer zwanger zijn. Ze zijn in grote mate beperkt in hun mobiliteit. Bovendien werken zwangere vrouwen steeds vaker tot enkele weken voor de bevalling. Daarom is het volgens de VLDīers aangewezen om de parkeerkaart voor zwangere vrouwen, naar het model van de parkeerkaart voor gehandicapten, te promoten. De parkeerkaart zou de zwangere vrouw het recht geven om de parkeerplaatsen voor gehandicapten te gebruiken en onbeperkt en gratis te parkeren in een blauwe zone, een zone met parkeermeters of op een parkeerterrein van de NMBS. De gynaecoloog is volgens de indieners de ideale persoon om de kaart uit te reiken omdat hij de bevallingsdatum het best kan inschatten. De kaart zou gelden van de vijfde maand van de zwangerschap tot aan de bevalling.