Buitenland actua

 
   
Geen vrijlatingen meer in Athene voor donderdagochtend  ( 15 december 2004 )
Voor donderdagmorgen 8 uur laten de gijzelnemers niemand meer vrij.Voor donderdagmorgen 8 uur zullen geen gegijzelden meer worden vrijgelaten uit de bus in de buurt van Athene. Dat heeft ťťn van de twee gijzelnemers woensdagavond telefonisch aan de Griekse privť-zender Alter laten weten. Eerder woensdagavond werden nog vier gegijzelden, drie mannen en een vrouw, vrijgelaten. Dat brengt het aantal vrijlatingen momenteel op zestien.
Omstreeks 18.10 uur verlieten een man en een vrouw de bus. Twintig minuten later volgden nog een man en een vrouw hun voorbeeld. De eerste van de drie mannen was volgens de privť-zender van Albanese afkomst.
In totaal bevinden er zich nu nog zeven van de aanvankelijk 23 gegijzelden aan boord van de bus. De twaalf eerder vrijgelaten gijzelaars, onder wie zes Grieken, een Bulgaar en een Albanees, werden in de loop van woensdag tussen 10.40 en 18.10 uur door de daders losgelaten.
De chauffeur en de reisbegeleidster slaagden er in het begin van de kaping in om net zoals een passagier te ontsnappen. De twee daders eisen een miljoen euro losgeld en willen begeleid worden naar de luchthaven van de stad om zo naar het buitenland te kunnen vluchten.
Chirac neemt hoogste viaduct ter wereld in gebruik  ( 14 december 2004 )
De Franse president Jacques Chirac heeft dinsdag het viaduct van Millau officieel in gebruik genomen, met 343 meter het hoogste ter wereld en hoger dan de Eiffeltoren. Het kunstwerk bevindt zich nabij Millau in de vallei van de Tarne.
Het viaduct maakt een autosnelweg mogelijk, als de derde grote noordzuid-verbinding door Frankrijk. Totnogtoe waren er alleen de autosnelwegen door het RhŰnedal richting Spanje en die van Parijs naar Bordeaux. Millau is een groot verkeersknelpunt in Frankrijk. Het viaduct is jarenlang tegengehouden door ecologen, die meenden dat het milieu erdoor zou worden aangetast.De eerste steen werd in 2001 gelegd.
Uiteindelijk is het viaduct 2,4 kilometer lang geworden, met overspanningen tussen de pijlers van 160 meter. De kostprijs werd op 340 miljoen euro geraamd. Het wordt een tolbrug.
Prins Bernhard had twee buitenechtelijke dochters  ( 14 december 2004 )
"Het maakt me niet uit of de mensen aan me terugdenken als een aardige vent of een scharrelaar", liet prins Bernhard in de Volkskrant optekenen.De afgelopen weekend begraven prins Bernhard had twee buitenechtelijke dochters. Dat heeft de prins onthuld in een reeks interviews met de Volkskrant die pas na zijn dood mochten verschijnen. Het bestaan van de 37-jarige FranÁaise Alexia is een publiek geheim. Dat geldt niet voor de ongeveer 50-jarige Amerikaanse Alicia, over wie de prins terughoudend is. "Ze moet met rust worden gelaten", zo klinkt het.
Beide dochters delen in de erfenis van de vader van koningin Beatrix. "Mijn nalatenschap moet door zes worden gedeeld. Zo heb ik dat vastgelegd in mijn testament", zegt de prins. Het vermogen dat hij en Juliana nalaten, schatte Bernhard op 150 tot 200 miljoen euro.
Alexia is volgens de prins "bij toeval" geboren. De komst van Alicia is een direct gevolg van de huwelijkscrisis tussen hem en Juliana in de jaren vijftig. Volgens de prins wist Juliana van zijn twee ontwettige kinderen. "Het bestaan van mijn buitenechtelijke kinderen is nooit een pijnlijke geschiedenis geweest. Beide kinderen waren getroffen door hoe lief mammie voor hen was. En mijn vrouw zei op haar beurt dat het verschrikkelijk lieve kinderen waren".
"Het maakt mij niet uit of de mensen aan mij terugdenken als een aardige vent of een scharrelaar", aldus Bernhard nog. De Volkskrant publiceert de weerslag van de in totaal negen gesprekken met de prins dinsdag in een speciale bijlage. De gesprekken, gevoerd tussen begin 2001 en afgelopen voorjaar, vonden plaats zonder medeweten van de Rijksvoorlichtingsdienst, de premier en de koningin. Bernhard heeft alle uitgewerkte teksten gezien en goedgekeurd, aldus nog de Volkskrant.
In de serie gesprekken ontkent de prins ook lid te zijn geweest van de NSDAP. "Ik kan met de hand op de bijbel verklaren: Ik was nooit een nazi", zei hij.
Ex-dictator Pinochet aangeklaagd voor ontvoeringen  ( 13 december 2004 )
De voormalige Chileense leider Augusto Pinochet wordt onder huisarrest geplaatst.De Chileense rechter Juan Guzman heeft de voormalige Chileense dictator Augusto Pinochet officieel aangeklaagd wegens ontvoeringen in het kader van de Operatie Condor uit de jaren '70. Dat heeft Guzman vandaag meegedeeld.
De rechter liet de 89-jarige Pinochet ook onder huisarrest plaatsen. Pinochet zal aangeklaagd worden wegens zijn verantwoordelijkheid in het Condor-netwerk. Operatie Condor was midden jaren '70 een gecoŲrdineerde terreurcampagne van de geheime diensten van Chili, BraziliŽ, Paraguay, ArgentiniŽ, Uruguay en Bolivia met als doel het uit de weg ruimen van linkse politieke tegenstanders.
Saddam Hoessein in hongerstaking   ( 12 december 2004 )
Saddam Hoessein en elf van zijn aanhangers protesteren met hun hongerstaking tegen hun slechte behandeling in de gevangenis.De gevallen Iraakse president Saddam Hoessein en elf andere hooggeplaatsten van het voormalige Iraakse regime zijn een hongerstaking begonnen. Dat meldt een van hun advocaten. Saddam en de andere voormalige verantwoordelijken worden door de Amerikaanse troepen gevangen gehouden wegens misdaden tegen de mensheid.
"Saddam Hoessein en elf andere gevangenen zijn vrijdag aan een hongerstaking begonnen zijn uit protest tegen de slechte behandeling die ze krijgen", verklaarde Badiaa Aref Ezzat, de advocaat van de gewezen Iraakse vice-premier Tarek Aziz.
Ingetogen uitvaart prins Bernhard  ( 11 december 2004 )
Langs de route van de rouwstoet van prins Bernhard en op de Markt in Delft stonden zaterdag in totaal 49.000 mensen.De uitvaartdienst van prins Bernhard was een ingetogen, traditionele plechtigheid met enkele eigenzinnige elementen. Vooral de citaten uit een kersttoespraak uit 1953 van de prins zelf en de trompetsolo īThe Last Postī vlak voor de gang naar de grafkelder gaven de viering een bijzonder cachet. Prinses Christina, de dochter van prins Bernhard, zong het Mexicaanse lievelingslied van de prins, La Golondrina (de zwaluw).
De preek van priester Ter Linden was vooral een levensschets, waarin de liefde en trouw die de prins zijn naasten betoonde, de boventoon voerde. De priester noemde drie belangrijke wapenfeiten van de prins, allereerst zijn keuze in 1940 om de kant van de Nederlanders te kiezen in de oorlog en niet die van zijn vaderland Duitsland. "Sindsdien was hij voorgoed Nederlander met de Nederlanders.", luidde het. Na de oorlog maakte Bernhard zich volgens de voorganger bijzonder verdienstelijk door zijn inzet voor de opbouw van de Nederlandse economie. Tot slot roemde de priester de gedrevenheid waarmee de prins zich voor de natuurbescherming inzette.
Ter Linden had het ook over "de liefde en zielsverbondenheid" tussen Bernhard en koningin Juliana. "Hij won haar hart en zij het zijne." In de huwelijkscrisis van het koninklijk paar ten tijde van de Hofmans-affaire in de jaren vijftig was Bernhards moeder een grote steun voor de prins. Bernhard was bovendien gezegend met een groot gevoel voor humor en kon goed met mensen omgaan.
Berlusconi vrijgesproken van corruptie  ( 10 december 2004 )
De Italiaanse premier Silvio Berlusconi is vrijgesproken in het proces waarin hij verdacht werd van omkoping van magistraten. Volgens de rechters waren de feiten verjaard. Het openbaar ministerie had acht jaar cel geŽist tegen de Italiaanse premier, de verdediging pleitte de vrijspraak. Berlusconi zelf verscheen niet op het proces.
Met deze uitspraak valt het doek over het vier jaar durende proces waarin Berlusconi ervan werd beschuldigd tussen midden jaren tachtig en 1991 rechters te hebben omgekocht. Berlusconi was in die tijd nog geen premier, maar topman van zijn bedrijf Fininvest. Fininvest zou rechters hebben omgekocht om een rechtszaak rond de privatisering van het staatsbedrijf SME in haar voordeel te laten uitdraaien.
Scholier steekt leraar neer in Nederland   ( 9 december 2004 )
De politie heeft een jongen van zestien uit Dordrecht in Nederland aangehouden. De scholier heeft een docent neergestoken met een schroevendraaier.
De dader was geen leerling van de school waar het drama plaats vond. Zijn vriendin is dat wel en daarom ging hij er haar gsm afgeven. De jongen werd verzocht de school onmiddellijk te verlaten omdat hij een slechte invloed heeft op het meisje. Zij was op het ogenblik van de feiten aan het spijbelen.
Hij wilde niet luisteren en het kwam tot een handgemeen met een leraar. Plots haalde hij een schroevendraaier uit zijn jaszak en stak de docent neer. Een collega moest de jongen overmeesteren.
Documenten bewijzen mishandelingen door Amerikaans leger  ( 8 december 2004 )
Mishandelingen van gevangen door Amerikaanse militairen, zoals op de basis van Guantanamo in Cuba, zijn schering en inslag. Ondanks verzet van de Amerikaanse regering zijn nieuwe documenten openbaar gemaakt over mishandeling van gevangenen in Irak, Afghanistan en de Amerikaanse militaire basis Guantanamo op Cuba. In veel gevallen gebruikten de speciale troepen van de VS brutale en ongeoorloofde verhoormethodes. Dat blijkt uit 43 regeringsdocumenten die dinsdag door de burgerrechtenorganisatie ACLU openbaar gemaakt zijn na een gerechtelijke strijd met de Amerikaanse regering.
In ťťn geval deed de chef van de militaire geheime dienst DIA, Lowell Jacoby, zijn beklag over de mishandeling van gevangenen. Zo hebben speurders van het leger een gevangene in Irak zo lang in het gezicht geslagen tot hij medische verzorging nodig had. Andere gevangenen kwamen met brandwonden op de rug, blauwe plekken en andere tekenen van geweld terug van het verhoor. Zelfs een medewerker van de geheime dienst DIA werd door de speurders bedreigd en gewaarschuwd voor het doorgeven van informatie
Ook uit andere documenten blijkt dat hooggeplaatste medewerkers van het FBI en DIA geprotesteerd hebben tegen de harde verhoormethodes. Volgens een FBI-medewerker heeft generaal Geoffrey Miller, voormalig leider van de Amerikaanse gevangenis in Guantanamo Bay, gezegd dat de "bron" voor die methodes, die door de FBI als potentieel illegaal beschouwd worden, Donald Rumsfeld was, de minister van Defensie.
Volgens een FBI-agent worden al sinds begin november vorig jaar zogenaamde "spookgevangenen" in de Amerikaanse militaire gevangenis Abu Ghraib nabij Bagdad verborgen gehouden voor het Internationaal Comitť van het Rode Kruis. Een andere agent meldde dat een Iraakse gevangene met handboeien vastgeketend zat aan een tralie. De man had een nylon zak over het hoofd en werd door een Amerikaanse soldaat van wacht geslagen om zo wakker te blijven.
IsraŽl en Palestijnen akkoord over herlanceren vredesproces  ( 7 december 2004 )
Komt er dan toch een oplossing in het joods-Palestijnse vraagstuk?Egypte heeft dinsdag gemeld dat het met de IsraŽliers en de Palestijnen tot een akkoord is gekomen over een "actieplan" om het joods-Palestijnse vraagstuk in zijn globaliteit aan te pakken. Kairo heeft daarnaast het houden van een vredesconferentie voorgesteld, die volgende zomer in Washington plaats dient te vinden.
Over het actieplan zijn Egypte, IsraŽl, de Palestijnen en "invloedrijke internationale actoren -de Verenigde Staten en de Europese Unie" het eens geworden. Dat werd vernomen uit "hooggeplaatste bronnen". De voorbereidingen voor het actieplan zullen tot juli worden voortgezet, waarna de "politieke actie" zal beginnen.
Nederlander leverde tonnen grondstoffen voor chemische wapens van Saddam Hoessein ( 7 december 2004 )
Saddam Hoessein kreeg hulp uit Nederland. De Nederlandse Nationale Recherche heeft maandag in Amsterdam de 62-jarige F. van A.(Anraat) aangehouden. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij oorlogsmisdrijven en genocide, gepleegd door Saddam Hoessein. Het landelijk parket van het Openbaar Ministerie vermoedt dat de Nederlander tussen 1984 en 1988 duizenden tonnen grondstoffen voor chemische wapens geleverd heeft aan het voormalige regime in Bagdad.
De toenmalige Iraakse regering heeft de chemische wapens ingezet in de oorlog met Iran en tegen de Koerdische bevolking in Noord-Irak. De Nationale Recherche voert het strafrechtelijk onderzoek op basis van de Wet Oorlogsstrafrecht en de Uitvoeringswet Genocideverdrag.
Het onderzoek heeft volgens het landelijk parket aan het licht gebracht dat Van A. vermoedelijk rechtstreeks zaken deed met de toenmalige autoriteiten in Irak. Hij maakte daarbij gebruik van financiŽle schijnconstructies om zijn betrokkenheid uit het zicht te houden. De Nederlander maakte gebruik van een Panamese onderneming die in het Zwitserse Lugano was gevestigd, laat het landelijk parket weten.
De grondstoffen voor mosterdgas en zenuwgassen waren afkomstig uit Japan en de Verenigde Staten. Het onderzoek richt zich op 36 leveringen, waaronder een tweetal zendingen fabrieksmaterialen voor Irak. Volgens de Verenigde Naties is de Nederlander een van de grootste tussenhandelaren in het verkrijgen van chemische materialen door Irak.
In verband met de verboden export naar Irak stelde US Customs in Baltimore enkele jaren geleden al een strafrechtelijk onderzoek in. Uit het Amerikaanse onderzoek bleek dat de Nederlander betrokken was bij een viertal ladingen Thiodyglycol (TDG) die vanuit de Verenigde Staten naar Europa waren verscheept. Via de havens van Antwerpen en Aqaba in JordaniŽ bereikten de grondstoffen voor chemische wapens Irak.
Op verzoek van de Verenigde Staten werd de Nederlander op 26 januari 1989 aangehouden in Milaan. Maar nadat na twee maanden zijn uitleveringsdetentie was geschorst vluchtte de man naar Irak, waar hij verbleef tot de inval van de militaire coalitie in 2003. Daarna vertrok hij via SyriŽ naar Nederland.
Uit verschillende bronnen valt af te leiden dat de Nederlander op de hoogte was van de bestemming en het uiteindelijke doel van de door hem geleverde grondstoffen, stelt het OM. Een van de bekendste aanvallen met chemische wapens is de vernietiging van het Koerdische stadje Halabja op 16 maart 1988. Tijdens deze aanval werden naar schatting 5000 mensen gedood.
De aanval is een voorbeeld van Hoesseins politiek van systematische vernietiging van de Koerdische bevolking. Uit offici‘le Irakese documenten blijkt dat het regime van Hoessein met de operatie tegen de Koerden dit volk wilde vernietigen, meent het OM. Het landelijk parket en de Nationale Recherche hebben in het onderzoek naar Van A. samengewerkt met de Verenigde Staten, Zwitserland, ItaliŽ , Duitsland, BelgiŽ en JordaniŽ. De Nationale Recherche heeft inmiddels ook getuigen in Denemarken, het Verenigd Koninkrijk, Nederland en JordaniŽ opgespoord. Zij hebben verklaringen afgelegd over het gebruik van chemische wapens door Irak en de slachtoffers die daarbij zijn gevallen. Van A. wordt later deze week voorgeleid aan de rechter-commissaris in Arnhem.
Kofi Annan (VN) wil niet aftreden  ( 6 december 2004 )
Annan denkt niet aan opstappen. De secretaris-generaal van de Verenigde Naties Kofi Annan is niet van plan af te treden. , Annan is betrokken bij het "olie-voor-voedsel"-schandaal. "Ik denk dat aftreden relatief gemakkelijk is. Het is heel wat moeilijker te blijven en het werk voort te zetten waarvoor je bent verkozen", aldus Annan.
Hij deed de uitspraak in The Financial Times. Annan ligt in Amerika onder vuur in verband met het olie-voor-voedselprogramma van de VN in Irak. Bij een groot corruptieschandaal binnen dit programma is de naam van Annans zoon Kojo komen bovendrijven.