De voeding van jou
peuter

 

terug naar de startpagina >>

 
gezonde voeding voor jou peuter
>>


de gezonde voedings- driehoek >>


concreet voor jou peuter >>


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat is gezonde voeding voor jou peuter

In de eerste plaats kunnen we stellen dat een gezonde voeding voor een peuter ook een gezonde voeding betekent tijdens alle daaropvolgende levensfasen van je kind en ook, jawel ... voor een volwassene !  Oeioeioei ... wellicht willen we deze pagina dan liever overslaan, want we willen allemaal ons uiterste best doen voor de gezondheid van ons kind, terwijl wij eerlijk gezegd vaak zelf eens lekker zondigen !  Maar laten we bij de mjamjammekes van onze huppeldepup blijven en ... misschien steken wij er ook wel iets van op ... wie weet ?

De gezonde voedingsdriehoek

Wanneer we spreken over 'gezonde voeding', dan hebben wij het in de eerste plaats over een voldoende gevarieerde voeding, waarin alle noodzakelijke voedingsstoffen aan bod komen.  En dan komen we terecht (inderdaad) bij de voedings- of voedseldriehoek.


 

De voedingsdriehoek leert ons op een eenvoudige manier hoe een voedingrijke (en toch lekkere) maaltijd samen te stellen. Hoe groter de groep is voorgesteld in de driehoek, hoe groter de hoeveelheid die we dagelijks nodig hebben.

 • Aan de basis (beneden dus) bevindt zich alles wat met water of vocht te maken heeft.  Waters is immers een onmisbare factor in ons lichaam, want zonder water of vocht ga je gewoonweg in de kortste keren dood ! Per dag zouden we eigenlijk zo'n anderhalve liter water moeten drinken.  Onder deze groep verstaan we ook koffie, thee en bouillon.  Melk niet, want die bevat andere voedingswaarden. Een mens heeft per dag nood aan minimum 2,5 liter vocht!  Dit haalt hij uit vaste voedingsmiddelen en uit water.
 • Daarboven bevindt zich de groep van de graanproducten en de aardappelen. Die zorgen voor de nodige koolhydraten, voedingsvezels, vitaminen en mineralen, en vormen onze basisvoeding. Deze groep bevat dus aardappelen, alle soorten brood, deegwaren, rijst, beschuiten en ontbijtgranen. Volkorenproducten bevatten meer voedingsvezels, mineralen en vitaminen dan hun blekere broertjes. Hoeveel graanproducten en aardappelen heb je nodig per dag ? Dat hangt ervan af hoe actief je bent. Maximum komt dat ongeveer neer op zo'n 400 gram brood en 350 gram aardappelen per dag.
 • De volgende verdieping omvat de afdelingen 'groenten' en 'fruit'. Groenten zorgen voor meervoudige en enkelvoudige koolhydraten, voedingsvezels, mineralen en vitaminen. Omdat niet alle groenten dezelfde vitaminen en mineralen bevatten, is afwisseling heel belangrijk. Groenten eet je in feite nooit genoeg. In totaal zouden we minimum 300 gram groenten per dag moeten eten. Groenten en fruit onderscheiden zich van elkaar door de aanwezigheid van verschillende soorten en hoeveelheid voedingsstoffen. Gebruik liever vers fruit dan blikfruit of gedroogd fruit, en eet minimum twee stuks fruit per dag.
 • De volgende groep is die van de melkproducten aan de ene kant en vlees, vis, eieren en vervangproducten aan de andere kant.
  Melk bevat sowieso vocht, maar bevat daarnaast ook calcium, vitamine B en eiwitten. Calcium is een essentiële voedingsstof die bijdraagt tot de opbouw en het onderhoud van sterke botten. Om botontkalking (osteoporose) te voorkomen is het belangrijk al vanaf jonge leeftijd aandacht te hebben voor een voldoende inname van calcium. In principe moet je elke dag minimum 1 tot 2 sneden kaas (20-40 gram) en 3 tot 4 glazen melk (450- 600ml) opnemen, om aan onze calciumbehoefte te voldoen ! Onder melkproducten verstaan we ook yoghurt, kaas en karnemelk.
  Vlees, vis , eieren en vervangproducten zijn een bron van eiwitten, vitamines en mineralen (vb ijzer). Ons lichaam heeft deze nodig voor de groei, de opbouw en het herstel van ons lichaam. Vervangproducten van vlees, vis en eieren zijn onder meer peulvruchten, noten en sojaproducten. Hoeveel heeft een mens daar nu eigenlijk van nodig per dag ? Wel, een minimum van 100 gram vlees per dag zou blijkbaar voldoende zijn. Dit geldt ook voor vis, eieren en vervangproducten.
 • De volgende stap naar boven is het niveau van de 'smeer- en bereidingsvetten'.  Smeer en bereidingsvet levert ons eerst en vooral energie. Deze groep is ook belangrijk omdat ze bepaalde nuttige vetten en vetoplosbare vitamines (A, D, E, K) bevatten.
  Per dag mag men echter in feite maar één mespuntje smeervet op een boterham en één eetlepel bereidingsvet opnemen. Producten die onder smeer-en bereidingsvet vallen zijn minarines, margarines, boter, halfvolle boter en oliën.
  Alhoewel deze groep essentiëel is voor een evenwichtige voeding, moet het gebruik van smeer- en bereidingsvetten gematigd worden, daarom krijgt deze groep slechts een klein plaatsje in de voedingsdriehoek. Hou er hier echter wel rekening mee dat de behoefte aan vet bij een volwassene en bij een peuter totaal anders ligt !
 • En dan bereiken we uiteindelijk het topje van de driehoek : de restproducten. Hierbij wordt het woordje 'rest' gebruikt, omdat deze zaken in feite niet nodig zijn in onze voeding .... maar wel lekker natuurlijk ! Producten die in deze restgroep te vinden zijn, zijn o.a. zoetigheden, snoepjes, alcoholische en suikerrijke dranken, mayonaise, enzovoort.
  Deze voedingsmiddelen mogen maar met mate worden geconsumeerd. Ze bevatten alleen maar suiker en/of vet, en er komen hier héél weinig vitamines en mineralen in voor.

Concreet voor jou peuter

 • Hij bijt en kauwt beter, zijn darmen verteren al grover voedsel en hij oefent om zelf te eten. Tijd dus om gevarieerder te eten !
 • Je peuter groeit minder, maar is veel actiever dan vroeger. Hij heeft dus veel energie nodig, en vetstoffen leveren energie.
 • De voedselbehoefte verschilt van kind tot kind, naar gelang de leeftijd, het geslacht en de activiteit (bv. een eenjarig kind dat al stapt, heeft meer energie nodig dan eenjarig kind dat nog kruipt).
 • Eet je kind wat minder, maak je dan niet meteen zorgen. Ook peuters geven zelf aan hoeveel ze nodig hebben. Groeit je kind en is het actief, dan is alles normaal.
 • Eet je gezin evenwichtig en gevarieerd, dan mag je kind nu 'mee-eten'. Let wel op de specifieke behoeften voor zijn leeftijd. Een kind is immers geen kleine volwassene.
 • Jou kind heeft in deze levensfase speciaal behoefte aan calcium, ijzer, vet en niet teveel eiwitten. In tegenstelling met een volwassenen heeft jou kind tot de leeftijd van vier jaar, voldoende verzadigd vet nodig. Een tekort aan vetzuren (linolzuur en linoleenzuur) kan zorgen voor een beperkte groei, een beperkte hersenontwikkeling, een beperkte celstofwisseling en een tekort aan energie. Dit betekent nu weer niet dat je op dit punt moet overdrijven, maar het betekent ook niet dat je de peuter op een dieet met enkel magere producten mag plaatsen. Vanaf de leeftijd van vier jaar ga je dan beter over naar halfvolle melk en minarine, en beperk je wat meer de vetstoffen.
 • Gebruik producten van de restgroep enkel als 'toemaatje'.  Ze vervangen beslist de voeding niet !!!

En om jou laatste twijfels en vragen weg te nemen omtrent de voeding van je peuter, geven we je nog onderstaande VOEDINGSTABEL mee.

Voedingsmiddel 

1-3 jaar

3-6 jaar

 

 

 

Brood

1-3 snede(n)

3-5 snede(n)

Aardappelen

1-2 stuks

1-4 stuks

Groenten

1-2 groentelepels

2-3 groentelepels

Fruit

1-2 stuks

1-2 stuks

Melk

4 bekertjes (min. 500 ml)

4 glazen (min. 500 ml)

Kaas

½ sneetje

½-1 sneetje

Vlees, gevogelte, vis
(rauw gewogen)
(gaar gewogen)


65 g
50 g


65-100 g
50-75 g

Ei

1 per week

1 per week

Vleeswaren

½ sneetje

½-1 sneetje

Peulvruchten (droog)
                      

1-2 eetlepels
2-4 eetlepels

3 eetlepels
3-5 eetlepels

Margarine op brood

1 koffielepel per sneetje

1 koffielepel per sneetje

Margarine voor de bereiding

1 eetlepel

1 eetlepel

Vocht

0,5-1 liter

1,5 liter