Gezondheid actua

 
   
Kantoor is een broeihaard voor ziektes  ( 15 december 2004 )
Kantooruitrusting bulkt van de ziektekiemen, Uit een studie van de Universiteit van Arizona blijkt dat de desk van een gewone werknemer honderden keren meer bacteriŽn per vierkante inch (2,54 cm) bevat dan de toiletbril op de werkplaats.
En of dat nog niet genoeg is, zijn desks en telefoontoestellen prima habitats voor virussen die verkoudheden en griep veroorzaken. De cijfers die Charles Gerba van de Universiteit van Arizona optekende: 49 ziektekiemen per inch op de WC-bril, 21.000 op de desktop en meer dan 25.000 per inch op het telefoontoestel.
Werkposten, computerklavieren en de muis zijn belangrijke doorgeefluiken van ziektekiemen omdat mensen ze zoveel aanraken. Kuchen en niezen kan een "mijnenveld van virussen" veroorzaken die tot drie dagen op het oppervlakte van een werkinstrument kunnen overleven.
Eenvoudige kantoorhygiŽne kan het risico op infecties al drastisch veranderen. Bijvoorbeeld door werkposten met desinfecterende doeken schoon te maken.
Omstreden medicijn lijkt te werken tegen Creutzfeldt-Jakob  ( 14 december 2004 )
Pentosan wordt rechtstreeks in de hersenen ingespoten - over de bijwerkingen is nog niks bekend.Een Noord-Ierse man die lijdt aan een variant van de ziekte van Creutzfeldt-Jakob, is niet langer terminaal door het gebruik van een experimenteel medicijn. Zijn ouders hadden bij een rechter afgedwongen dat hun zoon het middel pentosan toegediend zou krijgen.
De 20-jarige Jonathan Simms was de eerste die het middel begin 2003 kreeg. Zijn situatie wordt nu als stabiel omschreven. Simms kreeg in mei 2001 te horen dat hij leed aan wat de menselijke variant van de gekkekoeienziekte BSE. Doorgaans overlijden patiŽnten ongeveer veertien maanden na de diagnose.
In totaal zijn in Groot-BrittanniŽ al 147 mensen overleden door de slopende hersenziekte. De aandoening zou zijn verspreid door de consumptie van met BSE besmet vlees. Volgens de Britse krant Daily Telegraph zijn in totaal twaalf patiŽnten met het medicijn behandeld. Een van hen is overleden en bij zes anderen is de situatie gestabiliseerd.
Simms gebruikt het medicijn het langst. Het wordt volgens de BBC rechtstreeks in de hersenen ingespoten. Pentosan is omstreden, omdat er geen onderzoek is gedaan naar de mogelijke bijwerkingen.
Chloorgevaar in zwembaden bevestigd   ( 10 december 2004 )
Een Zweedse studie over chloor die gepubliceerd wordt in het vaktijdschrift Environmental Health Perspective, bevestigt de these van de Belgische professor Alfred Bernard van de Katholieke Universiteit van Louvain-La-Neuve (UCL). Hij toonde aan dat er een verband bestaat tussen regelmatig bezoek aan zwembaden en toenemende ademhalingsproblemen bij kinderen. Dit komt door het chloor in het water.
De studies van professor Bernard werden in BelgiŽ bekritiseerd, gerelativeerd en laag ingeschat, terwijl ze in het buitenland toegejuicht werden. Professor Bernard, die samenwerkte met de Zweden, noemt de conclusie van de studie "zeer interessant".
"De wetenschappers van de universiteit van Umea onderzochten hoe ozon de longwerking bij kinderen kan verstoren. Ze wilden verder gaan en interesseerden zich voor zwembaden. Daarbij zijn ze tot dezelfde conclusie gekomen als ik", legt hij uit.Volgens de professor is chloor "het meest geconcentreerde oxiderend gas waaraan we een kind kunnen blootstellen".
Nieuwe gevaarlijke drugstabletten in omloop  ( 9 december 2004 )
Volksgezondheid waarschuwt voor nieuwe gevaarlijke drugstabletten. Het gaat om tabletten met een hoge dosis MDMA, waarvan er op 25 november in Antwerpen een deel in beslag werden genomen. Deze synthetische drugs, die ook in ecstasy-tabletten worden verwerkt, zijn gevaarlijk en kunnen zelfs tot de dood leiden.
Het betreft ronde tabletten met het logo D&G. Ze zijn tweekleurig (beige-oker) en vertonen geen breuklijn. Ze hebben een gemiddelde diameter van 8,35 milimeter, zijn gemiddeld 4,84 milimeter dik en wegen gemiddeld 289 milligram per stuk, waarvan gemiddeld 130 milligram MDMA.
Volksgezondheid wil nogmaals de aandacht vestigen op het feit dat het gebruik van illegale drugs gevaarlijk is. "Ook synthetische drugs worden verkocht op een illegale, ongecontroleerde markt, wat betekent dat er niets geweten is over de samenstelling, dosering of kwaliteit van de producten", luidt het.
1 op 3 jongeren gebruikte al illegale drugs   ( 8 december 2004 )
Bijna ťťn op drie (32,6 procent) 15- en 16-jarigen heeft tijdens zijn/haar leven al illegale drugs gebruikt. Dat blijkt uit het Belgisch Nationaal Rapport over Drugs 2004. Bovendien vindt de Belgische bevolking dat drugs vrij makkelijk te verkrijgen zijn. De prijs van illegale drugs is de voorbije jaren meestal lager geworden.
Cannabis is de meest voorkomende drug van de door jongeren gebruikte illegale substanties. Ruim 32 procent van de ondervraagde 15- en 16-jarigen heeft ooit marihuana of hasjiesj gebruikt. Bovendien bekende 16,7 pct "de voorbije maand" het goedje geconsumeerd te hebben. De cannabisproducten buiten beschouwing gelaten, heeft īnog maarī 7,9 pct van de jongeren ooit een illegale drug gebruikt.
De gemiddelde leeftijd voor het eerste gebruik van cannabis bedraagt 16,3 jaar, zo blijkt uit de studie. Toch blijft het vaak bij experimenten: bijna de helft van de respondenten (46 procent) die ooit cannabis gebruikten, deed dat hoogstens vijf keer in zīn leven. Uit het rapport blijkt nog dat het merendeel (64 pct) van de jongeren tussen 14 en 25 jaar meent dat vrij gemakkelijk aan illegale drugs geraakt kan worden. Door de geografische ligging bevindt BelgiŽ zich middenin de transit van drugs naar andere landen.
Cholesterol van Belgen is te hoog  ( 8 december 2004 )
Meer dan 85 procent van alle Belgen tussen 40 en 65 heeft een te hoge cholesterol. Dat blijkt uit een wetenschappelijke simulatie van professor Guy De Backer van de Universiteit Gent. Een te hoge cholesterol verhoogt de kans op hart- en vaatziekten, de belangrijkste doodsoorzaak in ons land.
Professor De Backer simuleerde op basis van wetenschappelijke gegevens (cholesterolmetingen) hoe groot het totale cholesterolgehalte zou zijn bij de Belgische mannen en vrouwen. In het eerste geval hield de professor rekening met een populatie van 1,72 miljoen mannen. Het gemiddelde cholesterolgehalte bleek 233 te bedragen, terwijl het 'gezonde' streefcijfer voor de bevolking op 190 of lager zou moeten liggen. Maar liefst 86,7 procent van alle mannen in de leeftijdsgroep zit boven dat streefcijfer.
Bij de vrouwen ging de simulatie ook uit van een populatie van 1,72 miljoen. Daar ligt het gemiddelde zelfs op 238. Door een andere verdeling van de populatie ligt het percentage dat boven het streefcijfer uitkomt, iets lager dan bij de mannen, namelijk 85,8 procent.
De Backer presenteerde de cijfers naar aanleiding van de voorstelling van het vierde zakboekje van de Belgian Lipid Club. Het zakboekje is vooral bedoeld voor huisartsen en specialisten. Het wil hen helpen bij de diagnose en behandeling van dyslipidemie, de verandering van lipiden (zoals cholestrol) in het bloed die aanleiding kan geven tot hart- en vaatziekten.
Eťn tiener op vijf heeft tanderosie door frisdrank  ( 7 december 2004 )
Eťn op vijf tieners kampt al met tanderosie, dat is het afslijten van het tandglazuur waardoor de tand dunner en veel gevoeliger wordt. Aan de oorzaak liggen frisdranken en breezers of alcoholpops. "Het verbruik van die drankjes is de laatste jaren drastisch toegenomen.
De suikers veroorzaken gaatjes en het zuur in de drankjes lost het tandglazuur op. Dat glazuur herstelt echter niet vanzelf", zo waarschuwt professor Martens van het Universitair Ziekenhuis in Gent.