Het eerste levensjaar

 

terug naar de startpagina >>

 motorische
ontwikkeling
>>

zintuiglijke
ontwikkeling
>>


sociale
ontwikkeling
>>


de groei >>
 


In de loop van het eerste levensjaar maakt jou kleine dreumes op de verschillende vlakken van de ontwikkeling een serieuze evolutie door. 

De motorische ontwikkeling

 • Als je je baby's handjes vasthoudt, doet hij al enkele, weliswaar wankele, pasjes. Hij loopt wijdbeens, zo heeft hij een grotere basis en staat hij vaster. Hier en daar is er een uitzondering die al alleen kan stappen.

 • Je baby kan nu niet alleen speeltjes vastpakken, hij kan ze ook afgeven. In het begin gaat dit misschien nog wat moeilijk maar zoals met alles, oefening baart kunst. En natuurlijk kan mama of papa hem wel het een en ander voortonen.

 • Let op met kleine voorwerpen die rondslingeren, je baby heeft de "tang"greep al goed onder de knie. En alles, hoe klein ook, wordt aan een grondig onderzoek onderworpen en in het mondje gestopt !

 • Je baby begint ook dingen te zoeken waarvan hij weet dat ze er zijn, ook al ziet hij ze niet. Om dit te weten, heeft hij eerst moeten nadenken. Dat deed hij vroeger natuurlijk ook, alleen zien we nu ook de resultaten van zijn denkwerk.

De zintuiglijke ontwikkeling

 • Horen: Hij verstaat al wat korte woordjes en als hij er zin in heeft dan geeft hij je een leuke reactie.  Je zou verbaasd zijn hoeveel woorden hij reeds kent en hij hoort duidelijk aan de intonatie van je stem of iets goed is of niet goed.

 • Zien: Je baby bekijkt al zijn speeltjes goed en zelfs de kleinste details heeft hij gezien.
   

De sociale ontwikkeling 

 • Je baby staat graag in het centrum van de belangstelling. Hij zwaait dag, smijt kusjes,... kortom hij imiteert anderen.

 • Je baby luistert als jij iets zegt, als je zwijgt zegt hij zijn zegje: je kunt er al een heel "gesprek" mee voeren.
   

De groei

 • Schedelomtrek: De fontanel is nu volledig opgevuld met kraakbeen, ze is dus wel al harder maar nog niet "verbeend".

 • Tanden: Je baby heeft nu zo'n acht tanden maar er zijn ook baby's die nog zonder tandjes hun verjaardag moeten vieren.

  We stellen dus vast dat onze baby begonnen is aan z'n 'ontdekkingsreis'. Hij ontdekt niet alleen zijn eigen lichaam, maar ook zijn directe omgeving. Zijn communicatiemogelijkheden zijn nog niet 'afgewerkt', maar hij kan duidelijk reageren in een situatie en geeft voortdurend 'signalen'.  Als ouder zijn er dus heel wat meer mogelijkheden om contact te hebben en verloopt dat contact-moment dan ook een stuk intensiever.
  Het is van groot belang om die 'signalen' van de baby in eerste instantie op te merken, die te bekijken vanuit de leefwereld van de baby  en er op een juiste manier op te reageren. 

  Dit lijkt gemakkelijk, maar is niet altijd zo evident.  In een volgende pagina bekijken we even 'het denken' van onze baby : hoe redeneert hij en wat verlangt hij >>>