Het slaapmoment

 

terug naar de startpagina >>

 het slaapritme
van je baby
>>

wat is
normaal
>>


knuffelen of
laten huilen
>>


het belang van het bedritueel >>


huilbaby's >>


troost-tips >>
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Het slaapritme van je baby

 
Pasgeboren kindjes brengen het grootste gedeelte van hun tijd door met slapen. Naarmate je baby ouder wordt, blijft hij steeds langere perioden achter elkaar wakker en voor je het weet, slaapt hij alleen tussen de middag nog een paar uurtjes en heeft hij verder een normaal dag- en nachtritme ontwikkeld.

Ieder mens heeft zijn eigen slaapritme, dat als het ware is geprogrammeerd in zijn lichaam en hersenen. Dat geldt ook voor een pasgeboren baby. Net zoals de ene persoon genoeg heeft aan een gemiddelde van vijf uur slaap per nacht en de ander niet kan functioneren zonder een minimum van acht uur, zo slaapt ook de ene baby langer dan de andere.
 

Wat is normaal

Dat is waarschijnlijk een vraag van ouders met een kind dat een afwijkend slaapritme lijkt te hebben, in vergelijking tot zijn leeftijdgenootjes. Vooral wanneer je een kind hebt dat moeilijk in slaap komt en regelmatig (huilend) wakker wordt, is het belangrijk om te weten wanneer er precies sprake is van een probleem.

Pasgeboren baby's slapen gemiddeld zestien tot zeventien uur per dag. Dit verdelen ze over een aantal losse slaapjes. Over het algemeen slaapt een pasgeboren kleintje telkens drie uur, waarna hij ongeveer een uurtje wakker is. Als je dit verdeelt over 24 uur, komt dat op een gemiddelde van zes slaapjes per etmaal.
In de eerste vier maanden van zijn leven zul je merken, dat het aantal uren dat je kindje slaapt, langzaam afneemt. Bovendien valt hij minder vaak per dag in slaap. Na 3 ½ tot 4 maanden heeft je kind nog maar veertien tot vijftien uur slaap nodig. Deze behoefte verdeelt hij over drie tot vier langere slaapperioden. Vaak heeft je kindje nu ook een vast patroon van slapen ontwikkeld en slaapt hij elke dag op ongeveer dezelfde momenten.
In deze periode beginnen de meeste kindjes ook 's nachts goed door te slapen. Terwijl hij overdag tussen zijn slaapjes door steeds wakker wordt, slaapt je kind 's nachts waarschijnlijk acht tot negen uur aaneengesloten door. Als je kindje echter na zes maanden dit slaapritme nog niet heeft ontwikkeld, maar in plaats daarvan regelmatig 's nachts wakker wordt, heeft hij (en jij met hem) last van een slaapprobleem.
Na 6 ½ tot 7 maanden hebben de meeste kindjes overdag nog ongeveer twee tot drie slaapjes nodig. Deze slaapjes duren waarschijnlijk zo'n 2 ½ uur per keer. Als je kindje ongeveer negen maanden oud is, zal dit nog verder teruggelopen naar een tot twee tukjes overdag. De meeste kinderen verdelen deze slaapjes over de ochtend en de middag. De ochtendslaap is vaak wat dieper en wat langer dan het middagdutje.
Rond de eerste verjaardag van je baby zal hij overdag waarschijnlijk alleen nog een slaapje rond het middaguur nodig hebben. De meeste kinderen slapen dan anderhalf tot twee uur. 's Nachts slaapt hij de hele nacht door. Dat betekent overigens niet dat je baby van vroeg in de avond tot in de loop van de ochtend blijft slapen. Voor doorslapen staat officieel maar vijf uur slaap, van middernacht tot vijf uur in de ochtend.
Alles wat je baby extra slaapt, is natuurlijk mooi meegenomen. Maar het kan dus ook zijn, dat jullie het met die vijf uurtjes slaap per nacht moeten doen. Doorslapen betekent overigens evenmin dat je kindje 's nachts geen enkele keer wakker wordt. Maar als je kindje heeft geleerd om door te slapen, is hij in staat om uit zichzelf weer in slaap te vallen na zo'n kleine onderbreking, dus zonder dat hij jou daarbij nodig heeft.

Knuffelen of laten huilen

Baby's huilen nu eenmaal, wordt vaak gezegd. Dat klopt, want huilen is één van de weinige mogelijkheden die ze hebben om contact te maken.

Je baby troosten betekent niet dat je je baby verwent !
"Laat dat kind huilen, je verwent het alleen maar!" Bijna alle ouders hebben het wel eens te horen gekregen. Echter, uit onderzoek blijkt dat je jonge baby's niet kunt verwennen, zeker niet de eerste zes maanden. Na die periode gaan ze wat meer begrijpen; slimmerdjes kunnen het huilen dan een beetje gaan gebruiken om aandacht te krijgen.

Het kan zijn dat het huilen een lichamelijke oorzaak heeft - honger, pijn, vieze luier, darmkrampjes - of dat hij zich verveelt of aandacht wil. Kortom, als je baby huilt, doet hij dat niet om jou te pesten of omdat hij verwend is. In alle gevallen kun je maar beter even gaan kijken en je kind troosten.

Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat je kind troosten de voorkeur geniet boven het te laten huilen. Je baby zal zich dan sneller geborgen voelen in deze voor hem zo vreemde wereld en daardoor later veel minder huilen. Het is dus even investeren nu, om er later de vruchten van te plukken.

Natuurlijk wil dat niet zeggen dat je bij elke kik boven de wieg moet hangen. Meestal kun je aan het huiltje zelf al horen of er iets aan de hand is. Een 'ik heb pijn'-huiltje klinkt heel anders dan een 'ik ben moe, maar ik wil niet slapen'-drein. Je mag best een paar minuten wachten totdat je gaat kijken. Sommige kinderen hebben het huilen nu eenmaal nodig om in slaap te vallen. En aan een paar minuten huilen zal geen enkel kind een trauma overhouden!
 

Het belang van het bedritueel  

Geef je geen nachtvoeding meer, maar zit je nog met gebroken nachten, dan kan een bedritueel uitkomst bieden. Samen met je kind werk je een vaste volgorde van handelingen af: pyjama aan, flesje, eventueel tanden poetsen, liedje zingen, een laatste kus en dan lekker slapen.

Je kunt hiermee al beginnen als je baby circa zes weken oud is. Je kind zal dan het patroon herkennen en zich gemakkelijker aan slapen kunnen overgeven. Probeer het ritueel niet al te uitgebreid te maken. Een kind dat tien liedjes gewoon is, zal niet snel genoegen nemen met twee.

Heeft je kind veel moeite om 's avond in te slapen of wordt het vaak 's nachts wakker, dan kun je de Wilson-methode eens proberen. De Engelse dokter Olwen Wilson heeft een slaapmethode ontwikkeld die bij 95% van alle kinderen binnen drie dagen in doorslapen resulteert. Het kan toegepast worden vanaf zes maanden tot vier jaar en is gebaseerd op de stelling dat kinderen alleen slapen als zij zich volledig veilig voelen.

Je brengt je kind naar bed en volgt het gebruikelijke bedritueel. In plaats van weg te gaan, blijf je in de kamer - in het zicht, maar uit de buurt van het bed. Troost je kind als hij begint te huilen, maar haal hem niet uit bed. Je blijft bij hem, totdat hij diep slaapt. Word niet boos en geef niet op of toe. Je zult misschien twee of drie zware nachten hebben, maar daarna zal je kind als een roos moeten slapen.
 

Huilbaby's    

Sommige kinderen huilen erg veel. Je spreekt echter pas van een huilbaby als je kind gedurende 24 uur gemiddeld drie uur of langer huilt. Voor de ouders is het dan een hele opgave om telkens weer de energie op te brengen om het kind te troosten. Gelukkig blijkt vaak dat het huilen overgaat na de eerste maanden.

Maar als je je nog volop in die moeilijke periode bevindt, is dat maar een schrale troost. Als je een huilbaby hebt, kan het helpen om erover te praten. Je kunt bij je huisarts of het consultatiebureau terecht. Regel af en toe een oppas, zodat je zelf ook even op adem kunt komen. Als je zelf uitgerust bent, kun je veel beter tegen het huilen.
 

Troost-tips   

Een kind dat langdurig huilt, kun je op verschillende manieren proberen te troosten. De onderstaande tips hebben in verschillende gezinnen hun diensten bewezen.
Ga een eindje lopen met de kinderwagen: het geschommel werkt kalmerend.
Een eindje autorijden heeft hetzelfde effect als wandelen, maar het is een stuk plezieriger bij slecht weer!
Leg een door papa of mama gedragen en ongewassen kledingstuk in je baby's bed. Als hij papa of mama ruikt, wordt hij misschien ook rustiger.
Laat je baby overdag in de huiskamer, in zijn kinderwagen, slapen. Door het geroezemoes weet je baby dat hij niet alleen is.
Een baby die constant bij je gedragen wil worden, neem je prettiger mee in een draagzak of draagdoek. Zo heeft hij zijn zin en heb jij je handen vrij.