Job actua

 
   
Non-profit betoogt op 27 januari  ( 13 december 2004 )
Het gemeenschappelijk vakbondsfront in de non-profit sector organiseert op 27 januari 2005 een nationale betoging. Dat zeggen de bonden in een gemeenschappelijk persbericht. Ze plannen in januari nog meer acties en roepen de werknemers uit de gezondheidszorg alvast op om deel te nemen aan de interprofessionele betoging van dinsdag 21 december.
De bevoegde ministers Rudy Demotte (Sociale Zaken) en Freya Van den Bossche (Werk) hadden vandaag laten weten dat de regering geen beslissing kon nemen omtrent de eisenbundel die de vakbonden indienden en deze nemen geen genoegen met het voorstel van minister Demotte om 7.500 extra banen te creëren.
De bonden hadden in hun eigen plan een jobcreatie van 13.700 banen vooropgesteld. "Bovendien wil de regering naar verluidt pas na april 2005 over koopkrachtverhoging praten", zegt Yves Hellendorf (CNE). De bonden rekenen op 20.000 manifestanten op 27 januari.
4000 manifestanten AGC Automotive in Charleroi  ( 13 december 2004 )
Maandag manifesteerden in Charleroi meer dan 4.000 mensen volgens de politie, 8.000 volgens de vakbonden. De manifestatie kadert in de geplande herstructurering bij het glasbedrijf AGC Automotive, maar de betogers willen ook het belang van de aan de gang zijnde interprofessionele onderhandelingen benadrukken. De manifestatie is de grootste in Charleroi sinds jaren.
Heel wat werknemers van AGC Automotive nemen aan de betoging deel. In het bedrijf wordt al sinds begin december gestaakt uit protest tegen een aangekondigde herstructurering. Daarnaast betogen ook werknemers van de zusterbedrijven van Glaverbel, uit Roux, Jumet en Seneffe, naast delegaties van andere bedrijven zoals Sonaca en Caterpillar.
De betogers blazen op fluitjes, draaien aan sirenes en gooien knalbommetjes om hun ongenoegen te uiten. Er worden ook spandoeken meegedragen met teksten als "284 emplois à la poubelle, c'est inadmissible" (284 jobs in de vuilbak, onaanvaardbaar) of meer algemene slogans als "Touche pas à la sécu" (Raak niet aan de sociale zekerheid).
Verschillende handelszaken waar de betoging langskomt, sloten de deuren. Er deden zich nog geen incidenten voor.
Gezondheidszorg manifesteert opnieuw in Brussel  ( 10 december 2004 )
Naar schatting 5.000 werknemers uit de gezondheidszorg hebben vrijdag in Brussel gemanifesteerd. Net als vorige week, toen er 2.000 deelnemers waren, eisen ze bijkomende banen en een verhoging van de koopkracht. De betogers trokken naar de Wetstraat en de kabinetten van federaal minister van Volksgezondheid Rudy Demotte en van Vlaams minister Inge Vervotte.
De bonden eisen 13.700 bijkomende banen en een verhoging van de koopkracht. Ze verwachten concrete antwoorden op de eisenbundel die ze een jaar geleden hebben voorgelegd. Minister Demotte liet weten bereid te zijn tot 7.500 extra jobs in de gezondheidszorg over een periode van vijf jaar. Walter Cornelis van de christelijke bediendenvakbond betreurde al dat er volgens hem niets gebeurt voor extra loon en eindeloopbaanmaatregelen voor 45-plussers.
Vestiging Colgate-Palmolive Gentbrugge wellicht toe   ( 7 december 2004 )
De vestiging van Colgate-Palmolive in Gent (Gentbrugge) zal waarschijnlijk haar deuren moeten sluiten naar aanleiding van het saneringsplan dat de Amerikaanse groep voor hygiëneproducten wil doorvoeren. Dat zei Eddy De Block, secretaris van de christelijke bediendenbond LBC.
Bij Colgate in Gentbrugge werken 11 bedienden en 42 arbeiders. Nadat zij dinsdagmiddag tijdens een personeelsvergadering werden ingelicht over het Amerikaanse saneringsplan, legden ze het werk neer. De directie van Colgate-Palmolive België heeft dit bericht nog niet bevestigd. Colgate-Palmolive is van plan om, in het kader van een vierjarig reorganisatieprogramma, wereldwijd duizenden bannen te schrappen.