Motorsport

 
   


Atletiek
Autosport
Badminton
Basket
Bergsport
Boksen
Boogschieten
Cricket
Duiken
Duivensport
Football
Gewichtheffen
Golf
Handbal
Hengelsport
Honkbal
Hockey
Ijshockey
Jacht
Jiujitsu
Judo
Kanosport

Karate

Korfbal
Motorsport
Olympische Spelen
Paardensport
Roeisport
Rugby
Schaatssport
Schermen
Skisport

Snooker
Surfing
Tafeltennis
Tennis
Turnen
Voetbal
Volleybal
Waterpolo
Waterskisport
Wielrennen
Worstelen
Zeilsport
Zwemmen

Valentino RossiMotorsport, tak van sport waarin in wedstrijden van uiteenlopende aard naast rijvaardigheid de snelheid en de betrouwbaarheid van motorfietsen worden beproefd. De eerste snelheidswedstrijd voor motorfietsen van enig belang werd gehouden in 1905 bij Parijs. De gemiddelde snelheid van de winnaar, de Oostenrijker Wondrich, bedroeg bijna 87 km/h. In 1907 volgde de eerste TT-motorrace (Tourist Trophy) op het eiland Man. De Brit Charlie Collier legde met een 500 cm3 Matchless de tien ronden van het ca. 25 km lange St. John's circuit af met 61 km/h gemiddeld.

Ook op het Europese continent werd TT de gebruikelijke benaming van wegraces. De TT van Assen stamt uit 1925. In de jaren dertig begonnen vooral Britse en Duitse merken belangstelling te tonen voor het reclameaspect van snelheidswedstrijden. Met name Norton, Rudge, AJS, Excelsior, DKW, NSU en BMW lieten officiële ploegen met speciaal geconstrueerde machines starten. Bekende rijders uit die tijd waren: Walker, Nott, Handley, Fernihough, Spann, Woods, Guthrie, Meier, Gall en Kluge. Onmiddellijk na de Tweede Wereldoorlog trachtten Italiaanse fabrieken de Britse hegemonie te breken. Zij contracteerden Britse rijders als Les Graham, Geoff Duke, Bob McIntyre (die in 1957 op Man met Gilera voor het eerst het magische gemiddelde van ‘The Ton’, 100 mijl per uur, haalde), John Surtees en Mike Hailwood. Merken als Gilera, Moto Guzzi, MV Agusta, Mondial, Morini, Benelli, Bianchi en Ducati kwamen naar voren. Een terugslag in de verkoop van motoren deed bijna alle gevestigde merken in het begin van de jaren zestig van de circuits verdwijnen, op MV na. Japan (mikkend op de Amerikaanse markt) kwam op met Honda, Suzuki en Yamaha. Norton en AJS bleven populair bij privérijders. Nederlandse coureurs begonnen op het eind van de jaren zestig te tellen in de kleinste (50 cm3 cilinderinhoud [vaak nog genoemd 50 cc]) categorie. Het geheel Nederlandse ontwerp Jamathi won met Paul Lodewijkx en Aalt Toersen enkele Grand-Prixwedstrijden, evenals de Kreidlers, opgevoerd door de Nederlandse importeur, met Aalt Toersen en Jan de Vries. Deze laatste werd wereldkampioen in 1973. In 1957 werden de volledig gestroomlijnde motoren, de badkuipen, verboden. Thans moet het voorwiel van een machine onbedekt zijn. De stroomlijn mag niet uitsteken vóór de loodlijn die door de vooras tot op de weg kan worden getrokken. Compressors zijn al sinds de Tweede Wereldoorlog verboden. Men rijdt op handelsbenzine.

Tegenwoordig wordt jaarlijks in vier verschillende klassen (125, 250, 500 cm3 inhoud en 500 cm3 met zijspan) een wereldkampioenschap verreden. Punten daarvoor worden behaald in de grote wedstrijden, Grand Prix, in de verschillende landen die aangesloten zijn bij de Fédération Internationale Motocycliste.
Snelheidswedstrijden door ongebaand terrein (motorcross) stammen uit Groot-Brittannië (1924). Vooral de Belgen (Robert, S. Geboers, De Coster, Jobé, Malherbe en E. Geboers) domineerden in deze tak van sport. Er wordt gereden in drie categorieën: 125, 250 en 500 cm3. Honda, Kawasaki en Suzuki zijn de gangbare merken. Er wordt ook met zijspannen gecrost. Trials zijn behendigheidswedstrijden bestaande uit een aantal proeven, de non-stops, die binnen een vastgestelde tijd met zo weinig mogelijk fouten moeten worden gereden. Speedway wordt verreden met vier coureurs per heat over een ovale sintelbaan van enkele honderden meters lengte. Speedway-motoren hebben geen rem, slechts één versnelling, één voetsteun (de andere voet houdt in de bochten rijder en machine in evenwicht). De motoren lopen op methylalcohol.