Natuur en milieu actua

 
   
Aantal Belgische natuurgebieden krijgt extra Europese bescherming   ( 8 december 2004 )
De Europese Commissie heeft woensdag het netwerk van beschermde natuurgebieden in Europa, Natura 2000, sterk uitgebreid. Onder meer een heel aantal Belgische natuurgebieden staan voortaan op de lijst. De Kalmthoutse Heide, de Kleine Nete, de fortengordel rond Antwerpen, de Vlaamse Ardennen, het ZoniŽnwoud, de polders en duinen,... Ze maken voortaan allemaal deel uit van Natura 2000. Op die manier wil Europa de fauna en flora beschermen, de biodiversiteit handhaven. Met de opname in de lijst van een reeks gebieden, dieren en planten is Natura 2000 "het grootste netwerk van beschermde gebieden ter wereld", aldus eurocommissaris voor milieu Stavros Dimas.
Voor eerst in 100 jaar zalm uit Seine gevist  ( 7 december 2004 )
Voor het eerst in honderd jaar is er in de Franse rivier de Seine een wilde zalm opgevist. Wetenschappers vingen de vis op 19 oktober nabij Aizier, tussen Rouen en de riviermonding ter hoogte van Le Havre.
De gevangen Atlantische zalm is 62 centimeter lang en 1,84 kg zwaar. Volgens het onderzoeksinstituut INRA is het een relatief jonge vis. Hij bracht een jaar door in zoetwater en nadien anderhalf jaar in de zee. Het beestje in kwestie zwom voor het eerst de rivier terug op op zoek naar een paaiplaats.
Als er nog meer zalm opduikt in de Seine, kan het erop wijzen dat de waterkwaliteit verbetert. Zalm is een goede indicator voor de gezondheid van het leefmilieu. Sinds het begin van de 20e eeuw verdween de vis geleidelijk uit het bassin van de Seine, een gevolg van de groeiende industrialisering en de bouw van stuwdammen. Die laatste werden een onoverbrugbaar obstakel voor de zalmen op weg naar hun paaiplaats stroomopwaarts van Parijs.
40 procent bouwgrond verontreinigd  ( 7 december 2004 )
Veertig procent van de uitgegraven grond die de Grondbank sinds april heeft onderzocht, is in meer of mindere mate verontreinigd. Daarom vraagt de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) dat voortaan geen bouwvergunning meer wordt gegeven alvorens de bouwheer de uitgegraven grond laat onderzoeken.
Normaal gezien is een technisch verslag, dat de milieukwaliteit van de aarde onderzoekt, vereist wanneer er meer dan 250 m2 moet worden weggegraven. Op basis van die technische verslagen kan beslist worden welk deel van de bodem zonder risisco's op een andere plaats kan worden gestort. In de realiteit blijkt echter dat veel bouwheren geen technisch verslag laten opmaken.
Noodweer Filipijnen: meer dan 1.400 doden en vermisten  ( 6 december 2004 )
Na het noodweer van vorige week in het noordoosten van de Filipijnen zijn meer dan 1.400 doden en vermisten geteld. Dat blijkt uit een nieuwe balans van de autoriteiten maandag. In totaal zijn al 607 lichamen geborgen.
Voorts blijven er 695 vermisten in de grote steden Real, Infanta en General Nakar, de zwaarst getroffen zone van de tropische storm Winnie en tyfoon Nanmadol. Elders in het land zijn 62 doden en twee vermisten geteld. Nanmadol maakte donderdag reeds 38 doden en 33 vermisten.
Stormweer en tyfoon in Filipijnen eisen 753 doden  ( 3 december 2004 )
De tropische storm Winnie die maandag over de Filipijnen raasde, en de tyfoon Nanmadol, die het archipel donderdag aandeed, hebben in totaal 753 mensenlevens geŽist. Zoīn 345 personen zijn nog vermist, zo blijkt uit een balans die vrijdag werd vrijgegeven door de autoriteiten.
In de steden Real, Infanta en General Nakar, op de westkust van de Filipijnen, werden 688 lichamen geborgen na de doortocht van Winnie. In dezelfde streek worden nog 330 mensen vermist, zo deelde kolonel Jaime Buenaflor van de militaire hulpdiensten mee. Elders in het land vielen dertig doden en zijn nog twee mensen vermist, aldus de civiele bescherming. De tyfoon Nanmadol trok donderdag over dezelfde regio en maakte 35 doden en 13 vermisten. Eerder zorgden overstromingen, veroorzaakt door de tropische storm Winnie, al voor heel wat schade. Vijf steden ten noorden van Manilla stonden vrijdag nog altijd blank en op Luzon moeten heel wat gebieden het nog zonder stroom stellen. Volgens de eerste schattingen zou Winnie voor 193,39 miljoen pesos (3,4 miljoen dollar) aan schade hebben veroorzaakt.
Leefmilieu waarschuwt voor slechte lucht in Brussel  ( 1 december 2004 )
De Intergewestelijke Cel Leefmilieu (ICL) waarschuwt donderdag en vrijdag voor verhoogde luchtvervuiling in Brussel. Oorzaak zijn de rustige atmosfeer en de temperatuursinverise, waarbij de bovenste luchtlagen warmer zijn dan de onderste. Hierdoor wordt de luchtvervuiling nauwelijks verdund en dicht tegen de grond gehouden.
Leefmilieu drukt de mate van luchtverontreiniging uit op een schaal van 1 tot 10. Donderdag en vrijdag zou de waarde 10 bedragen, wat gelijk staat met 'verschrikkelijk slecht'. De toestand zou ook in het weekend aanhouden. Vooral het aantal fijne stofdeeltjes zou toenemen. "De deeltjes die dikwijls beladen zijn met andere schadelijke stoffen, kunnen door hun kleine afmetingen tot diep in de longen doordringen en ademhalingsproblemen veroorzaken", aldus Leefmilieu.
Mensen die hinder ondervinden van de slechte luchtkwaliteit, kunnen last krijgen van een verminderde ademhaling en ademhalingsproblemen krijgen zoals bronchitis. Astmaleiders kunnen ook kampen met versterkte symptomen. Mensen die gevoelig zijn voor luchtvervuiling, doen best geen fysieke inspanningen. Wie met de wagen in een tunnel rijdt sluit best de ramen en gebruikt geen ventilatie. Fietsers vermijden beter de drukke verkeersassen.
Voor de meest recente informatie en meetgegevens: www.irceline.be, www.ibgebim.be of op het nummer 02 775 75 75.