Politiek actua

 
   
Hugo Coveliers eist eerherstel  ( 6 december 2004 )
Hugo Coveliers wil weer fractieleider worden in de senaat.VLD-senator Hugo Coveliers vindt dat hij op basis van het resultaat van de VLD-voorzittersverkiezingen recht heeft op politiek eerherstel. Hij meent dat de partij hem opnieuw fractieledier van de Senaat kan maken. Zo zei hij zondagavond in het VTM-nieuws.
Coveliers stelde dat hij gedurende één jaar gemarginaliseerd werd. Na de voorzittersverkiezingen vindt hij het tijd voor politiek eerherstel. VLD-voorzitter Bart Somers kondigde vandaag aan dat het vernieuwde partijbestuur van woensdag zich zal buigen over het lot van Hugo Coveliers. De senator had de laatste weken zwaar uitgehaald naar de partijtop.
Daarbij ging hij te ver, zo stelden zowel Somers als zijn buddy Jean-Marie Dedecker. Voor minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht, eerder zelf VLD-voorzitter, hoort Coveliers niet meer thuis bij de VLD. Hij kondigde aan een klacht te zullen indienen bij de statutaire commissie van de partij.
Nog geen klacht van Karel De Gucht tegen Hugo Coveliers  ( 5 december 2004 )
Karel De Gucht heeft nog geen formele klacht ingediend bij de Statutaire Commissie van de VLD tegen senator Hugo Coveliers. De woordvoerder van de minister van Buitenlandse Zaken ontkent de informatie van de Antwerpse regionale televisiezender ATV. De Gucht blijft wel bij zijn verklaringen dat Coveliers te ver gegaan is en niet meer in de VLD thuishoort, luidt het.
Somers volgende VLD-voorzitter met 50,46 % van de stemmen  ( 5 december 2004 )
Bart Somers heeft de verkiezingen voor het VLD-voorzitterschap gewonnen met 50,46 procent van de stemmen. Jean-Marie Dedecker haalde 38,36 pct. Daarmee wordt Somers in de eerste ronde verkozen tot de nieuwe VLD-voorzitter.
Om 22 uur was het nog steeds niet duidelijk of Bart Somers de kaap van de 50 procent van de stemmen zou halen, die meteen een tweede ronde om het voorzitterschap van de VLD overbodig zou maken.
Om 18 uur waren er 2 arrondissementen geteld, Brussel en Mechelen-Turnhout, de basis van Bart Somers. Uit die zeer gedeeltelijke uitslag bleek dat Bart Somers 55 procent van de stemmen haalde en Jean-Marie Dedecker 34 procent. Daarna werden geen nieuwe resultaten vrijgegeven, omdat de kloof onvoldoende groot was.
Het ging daarbij niet om wie de meeste stemmen zou halen - niemand twijfelde dat Bart Somers de overwinning zou halen - maar wel of de interim-voorzitter 50 procent plus één stem zou halen, nodig om een tweede ronde te vermijden. Het werd uiteindelijk 50,46 procent.