Sport actua

 
   
Dewael wil fankaart op termijn afschaffen  ( 10 december 2004 )
Minister van Binnenlandse Zaken, Patrick Dewael, ontkent net als Jean-Marie Philips, voorzitter van de Profliga dat er een beslissing is gevallen over een eventuele afschaffing van de fankaart. Hij is wel van plan om alternatieven te zoeken en op termijn de fankaart als veiligheidskaart niet meer te verplichten.
"Naar aanleiding van berichten in de pers, dat de fankaart voor het voetbal zou worden afgeschaft, wordt opgemerkt dat er nog geen enkele beslissing is gevallen. Volgende week is er wel een nieuwe rondetafel met de verantwoordelijken van het voetbal", meldde Laurent Panneels van het kabinet-Dewael.
"Deze ontmoeting werd reeds in het voorjaar beslist tijdens de vorige vergadering van de ronde tafel waarop minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael opmerkte dat de fankaart, die werd ingevoerd door de profliga, als controlemiddel niet familievriendelijk is. Hij stelde toen voor te zoeken naar mogelijke alternatieven. Volgens hem kan de fankaart wel blijven bestaan als echte fankaart, als bewijs van lidmaatschap, die voordelen kan bieden, maar niet als veiligheidskaart." De minister "wacht dus op alternatieven", en zou de afschaffing dus niet volgende week officieel bekendmaken.
Forfait van Clijsters voor de Australian Open is voorbarig   ( 9 december 2004 )
Kim Clijsters heeft nog niet officieel afgezegd voor de Australian Open, maar kans op deelname blijft klein.De woordvoerder van de familie Clijsters noemt de persberichten vanuit Australië als zou Kim Clijsters zich woensdag afgemeld hebben voor de Australian Open, die op 17 januari begint, "voorbarig": "Kim heeft niet officieel afgezegd. Ze liet alleen de deadline uitstellen en kan dus nog via een wildcard meespelen in Melbourne." Clijsters revalideert momenteel van een polsblessure.
"Volgende week mag haar verband eraf, daarna begint ze echt te revalideren. De dokters zullen week na week de toestand van haar blessure evalueren. Als er geen risico is, mag Kim spelen. Bij het minste gevaar zegt ze toch af", aldus Kims woorvoerder.
Woensdag citeerden de Australische media toernooidirecteur Paul McNamee, die aangaf dat "Clijsters' polsblessure niet tijdig hersteld zal zijn om het eerste grandslamtoernooi van het jaar te halen". Clijsters zelf liet maandag in de Australische pers verstaan dat een Australisch avontuur er mogelijk niet inzit: "Mijn pols vraagt nog veel aandacht en verzorging en nog heel wat tijd."
Vorig jaar verloor Clijsters nog de finale van de Australian Open van Justine Henin-Hardenne.
Sven Nys overklast iedereen in Milaan   ( 8 december 2004 )
Sven Nys blijft de zeges opstapelen.Sven Nys heeft in Milaan zijn derde WB-cross van het seizoen gewonnen. Op vier ronden van het einde versnelde de Rabobankrenner. Niemand kon zijn hoge tempo volgen op het razendsnelle, bochtige parkoers. Nys demonstreerde en haalde zijn twaalfde overwinning van het seizoen. De strijd voor de tweede plaats was wel boeiend. Ben Berden won de sprint voor Mlynar. De vierde plaats was voor Erwin Vervecken. Vijfde werd Dlask.
Bart Wellens, aangemoedigd door enkele Anderlecht-supporters uit de Kempen, blijft de pechvogel van het seizoen. De wereldkampioen kende pech in de tweede ronde en werd ver teruggeslagen. Hij knokte toch nog terug en eindigde op de tiende plaats.
Voetbal boegbeeld Raymond Goethals overleden  ( 6 december 2004 )
Raymond Goethals als trainer van Anderlecht in 1988.Raymond Goethals is zopas overleden op 83-jarige leeftijd. Goethals is de grootste trainer uit de Belgische voetbalgeschiedenis. De Brusselaar was jarenlang bondscoach vooraleer hij opgevolgd werd door Guy Thys. Daarna was Goethals ook trainer van Anderlecht en Standard. Zijn topjaren beleefde Raymond La Science bij het Franse Marseille. In 1993 won hij met die club de Champions League na 1-0-winst tegen AC Milan. Twee omkoopaffaires (bij Standard en bij Marseille) waren de enige schaduwzijde op de indrukwekkende carričre van Raymond Goethals, al deed hij die affaires altijd af als roddels en bleef hij zelf buiten schot.
Raymond Goethals werd op 7 oktober 1921 in Brussel geboren. Als speler maakte hij furore bij Daring Brussel, waar hij doelman was van 1933 tot 1949, en daarna tot 1952 bij Racing Brussel. Als trainer begon Goethals bij Borgworm en Sint-Truiden om daarna bondscoach tot worden van 1968 tot 1976.
Zijn twee grootste successen met de Rode Duivels waren een derde plaats op het Europees landenkampioenschap in 1972 en, naar eigen zeggen, het feit nooit een doelpunt te hebben geďncasseerd van het Nederlandse nationale elftal, toen algemeen beschouwd als de beste ploeg ter wereld.
Na zijn carričre bij de nationale ploeg trok Goethals naar topclubs. Eerst naar Sporting Anderlecht, waarmee hij de finale van de Beker voor Bekerwinnaars in 1977 bereikte en opnieuw in 1978, een finale die hij won.
Na een kort verblijf in Frankrijk en Brazilië ging hij aan de slag bij Standard Luik met wie hij tweemaal kampioen van België werd (1982 en 1983) en opnieuw de finale van de Beker voor Bekerwinnaars bereikte. In 1987 keerde hij naar Anderlecht terug en won nog een kampioenstitel en twee keer de Beker van België.
Zijn grootste moment de gloire moest nog komen: bij het prestigieuze Marseille. In 1990 werd hij aangetrokken door Olympique Marseille van Bernard Tapie, die absoluut een Europabeker wou behalen. Het eerste seizoen (1991) werd het doel nipt gemist en verloor Marseille de finale van de Europabeker voor Landskampioenen met de strafschoppen tegen Rode Ster Belgrado. Twee jaar later, in de eerste finale van de Champions League, haalde OM het met 1-0 tegen AC Milan.
Deze triomf leverde Goethals de status van voetbalgod op in Frankrijk, maar zijn hoge leeftijd speelde hem parten. De Tovenaar keerde nog even terug naar Anderlecht, maar stopte dan als trainer. Na zijn actieve carričre was hij nog een graag geziene gast als voetbalcommentator. Zijn cassante analyses in zijn pittig Brussels dialect maakten hem helemaal onsterfelijk. Goethals was al een tijdje zwaar ziek, werd gisteren in het ziekenhuis opgenomen en is vandaag dus overleden.
Tweehonderd uur werkstraf voor Frank Vandenbroucke  ( 6 december 2004 )
VDB moet 200 uur werken in de gezondheidssector.Wielrenner Frank Vandenbroucke (30) is door de strafrechtbank in Dendermonde veroordeeld tot 200 uur werkstraf in de sector van de gezondheidszorg. Vandenbroucke stond terecht wegens het bezit van verboden hormonen- en dopingproducten. Ze werden eind februari 2002 in zijn toenmalige woning aangetroffen.
De verdediging van de renner had eerder al gepleit dat de rechtbank niet bevoegd was om Vandenbroucke te veroordelen, omdat hij voor dezelfde feiten al een tuchtstraf had gekregen van de disciplinaire commissie. Maar daar hield de rechter geen rekening mee. Het is niet omdat hij gestraft is door de Vlaamse gemeenschap wegens dopingbezit, dat de federale drugwet niet meer kan toegepast worden, zo oordeelde de rechtbank Vandenbroucke zelf was niet aanwezig op de rechtbank.
Sven Nys wint ook in Wetzikon   ( 5 december 2004 )
Sven Nys is stilaan weer ongenaakbaar in het veldrijden. In het Zwitserse Wetzikon heeft de leider in de UCI-stand de vijfde manche van de Wereldbeker gewonnen. In de laatste ronde reed Nys weg van zijn drie medevluchters en boekte zo zijn elfde zege van het seizoen. De Tsjech Dlask was tweede, Erwin Vervecken derde en Richard Groenendaal vierde. Bart Wellens kwam niet verder dan een elfde plaats.
De race op de vrij snelle Zwitserse omloop in Wetzikon bleef lang gesloten. UIC-leider Sven Nys zorgde voor de eerste tempoversnelling. Enkel de Italiaan Franzoi en gewezen UCI-nummer 1 Sven Vanthourenhout konden aanvankelijk mee. Rond halfkoers kwam er een hergroepering.
Op twee ronden van het einde viel dan toch de belissing. Vier renners scheidden zich af onder impuls van de sterke Rabobank-tandem Nys-Groenendaal. Enkel Vervecken en Dlask konden nog mee. Ze pakten twaalf seconden voorsprong op de achtervolgers met onder meer wereldkampioen Bart Wellens.
In de laatste ronde schudde een ontketende Sven Nys zijn drie medevlcuhters af en hij won met klein verschil voor de vijfde keer in Wetzikon. Daarmee evenaart de UCI-leider het Zwitserse monument Albert Zweifel. Het was ook de elfde zege van het seizoen voor Nys en zijn vijftiende in de Wereldbeker. Even later won Dlask de spannende spurt voor de tweede plaats tegen Erwin Vervecken. Wereldkampioen Bart Wellens, die driekwart wedstrijd meestrijdt in de spits, werd pas elfde.
Club Brugge herfstkampioen, Anderlecht wint moeizaam van GBA  ( 5 december 2004 )
Vanavond werden vier wedstrijden gespeeld van de vijftiende speeldag in de eerste klasse van de Belgische voetbalcompetitie. Leider Club Brugge won met 3-1 tegen Bergen. Anderlecht won moeizaam met 0-1 tegen GBA. Westerlo won op eigen veld van Sint-Truiden (2-1). Racing Genk was heerser op eigen veld en won met 3-0 tegen Lierse.
Club Brugge blijft dus eerste in het klassement met 41 punten. Het is ook metee herfstkampioen. Anderlecht staat op de tweede plaats, met 34 punten. De derde plaats is voor AA Gent (28), de vierde voor Racing Genk (27).
Vandaag worden nog drie wedstrijden gespeeld: Brussels-Charleroi, Standard-Beveren en Lokeren-Oostende.
Kim Gevaert wint 'Vlaamse Reus' 2004   ( 3 december 2004 )
Kim Gevaert won de trofee al voor de tweede keer.De Vlaamse Bond van Sportjournalisten (VBS) heeft vrijdag tijdens een gala-avond in Deinze atlete Kim Gevaert voor de tweede keer in haar carričre bekroond met de Vlaamse Reus, een onderscheiding voor de beste Vlaamse Sporter van het jaar.
Gevaert haalde het in de dertiende editie met ruime voorsprong van motorcrosser Stefan Everts, vorig jaar ook al tweede, en wielrenner Tom Boonen. Ook in 2002 won Gevaert de trofee al eens.
173 professionele sportjournalisten en -medewerkers uit Vlaanderen kozen Gevaert als opvolgster van rolstoeltriatleet Marc Herremans. De tweevoudige olympische finaliste, wiens naam 54 keer op de eerste plaats op de stemformulieren prijkte, kreeg als bekroning het unieke beeldhouwwerk van Willem Vermandere.