Wat ervaart uw kindje

 

terug naar de startpagina >>

 


lichamelijk >>


belang van muziek >>


 

 

 

 

 

 

 

 

Lichamelijk

Tot het einde van de jaren '60 van vorige eeuw, ontwikkelde de foetus zich in het grootste geheim. Moderne technieken, zoals de echografie, hielpen mee het mysterie van de zwangerschap te ontsluieren.

De meeste aandacht gaat naar het gewicht en de grootte van de foetus, zijn evolutie en zijn organen. Toch levert onderzoek ons tegenwoordig nog andere gegevens, zoals zijn prille vaardigheden.

De tastzin is het eerste zintuig dat zich ontwikkelt. De streek rond de mond is gevoelig vanaf 7 1/2 week. Een streling over de wang van de foetus doet hem zijn hoofdje draaien. Die gevoeligheid breidt zich geleidelijk uit naar andere zones, zoals de genitaliŰn, de handpalmen en de voetzolen in de 12de week en later de buik en de billen. In de helft van de zwangerschap (20 weken) reageren de hele huid en alle slijmvliezen. Een echografie toont niet zelden een baby die op zijn duimpje zuigt!

Het evenwichtsorgaan ontwikkelt zich vanaf de 8ste week in het binnenoor en is voltooid in de 5de maand. Dat is de grondslag voor spontane bewegingen van de foetus die beginnen vanaf de 10de week.

Slikken doet baby vanaf de 12de week: deze functie is essentieel voor de foetus. Zijn smaakpapillen verschijnen in de 7de week en zijn actief vanaf 14 weken.

Smaak en geur hebben een gemeenschappelijke stimulus: het vruchtwater dat wordt be´nvloed door de voeding van de moeder, haar parfumů Dankzij die twee zintuigen zal baby zijn mama herkennen bij de geboorte, want de moedermelk verandert van smaak, net zoals het vruchtwater, naargelang de voeding van mama.

In de 20ste week is het gehoororgaan ongeveer even goed ontwikkeld als dat van een volwassene. De foetus hoort de "inwendige" geluiden van mama, zoals haar hartslag, haar spijsvertering of de bloedtoevoer naar de baarmoeder en de placenta. Hij hoort ook externe geluiden, waaronder stemmen. Hij kent de stem van zijn moeder, die hij zo "herkent" bij de geboorte. De foetus reageert ook met bepaalde bewegingen op sommige muziekfragmenten.

Een ontwikkeld gezichtsorgaan lijkt paradoxaal voor een foetus die in de donkere buik van mama leeft. Hoewel de visuele stimuli inderdaad beperkt blijven, kan een foetus al zien vanaf 7 1/2 maand. Zo reageert hij op sterk licht: uit echografieŰn blijkt dat de foetus zijn hoofd wegdraait of opschrikt wanneer een fel licht op de buik van mama wordt gericht.

U merkt het, een foetus is al bijzonder goed ontwikkeld. Hij kan dus al heel vroeg een band met zijn moeder opbouwen en zich voorbereiden op de grote ontmoeting met haar. De echografie heeft weliswaar een deel van het mysterie ontsluierd, toch blijft de geboorte zelf uiteraard een overweldigende ervaring!

Het psychisch belang van muziek voor een ongeborene

Geschiedenis   
De emotionele groei van uw kind begint in de eerste maanden na de bevruchting. Dan wordt hij/zij zowel positief als negatief be´nvloed van buitenuit. In 1500 V.C. sprak men in Egyptische papyrusrollen over de sterke invloed van muziek op ons lichaam. De Grieken gebruikten deze methode tegen lichamelijke en psychische aandoeningen. MelodieŰn en klanken werden gebruikt als geneesmiddel. Dank zij wetenschappelijk onderzoek kunnen wij, de moderne mens, terug voordeel halen uit de kracht van muziek. Een mensvriendelijk en natuurlijk geneesmiddel voor de geborene en de (nog) niet geborene.

Melodie   
Resultaten van verschillende testen tonen aan dat pasgeborenen klanken herkennen en bedaren wanneer de zwangere vrouw, tijdens haar zwangerschap, iedere dag eventjes naar zachte muziek en/of klanken luistert. Door middel van muziek verbinden we de fysieke, mentale, emotionele en spirituele kanten van onze persoonlijkheid met elkaar. Muzikale voorkeuren verschillen van mens tot mens, maar ook deze wordt reeds gevormd (de muzikale beginfase) vanuit de baarmoeder vˇˇr de geboorte.

In de baarmoeder vˇˇr de geboorte   
Na enkele weken wordt het leven in de baarmoeder al door de foetus waargenomen. Wat daar gebeurt kan de foetus volgen dank zij lichamelijke trillingen en golven. Op die manier kan hij/zij horen, voelen en zien (de foetus ontwikkeld zich een gezichtsveld, de grootte van de baarmoeder).

Geluiden / Klanken   

Ieder kind hoort de stem van zijn vader en moeder in de buikholte. Liefdevolle en rustige gesprekken tussen ouders, of ouder en kind, zijn voor de foetus van enorm emotioneel belang; ze geven de foetus een golf van warmte. Spreken op diezelfde liefdevolle manier, zal het kind relaxen na de geboorte.

Ter info   
Het bewustzijn ontstaat in de eerste weken van de foetus. Dit is doorslaggevend omdat door middel van deze weg boodschappen naar de hersenen worden verstuurd en vanuit de hersenen naar het lichaam. Enkele weken later is de geest actief bij het slapen. Na de zesde maand beginnen de kleine herinneringen door de hersenen van de foetus te snellen. Een mens leert praten doordat er voor zijn geboorte al met hem wordt gecommuniceerd. In dat stadium worden geluiden via een vloeibare omgeving overgebracht. We kunnen het geluid dat via water wordt overgebracht nabootsen door geluid via een elektronische filter te laten gaan. Deze gefilterde geluiden geven iemand de indruk weer in de baarmoeder te zijn. In de baarmoeder hoort de baby vooral het gefilterde geluid van de moederstem. De geluiden van de moederstem worden tot boven de 8000 Hz. gefilterd. Het horen van de hoge tonen is vroeger ontwikkeld dan het horen van lage tonen. De frequenties van de moederstem zijn voor elke taal anders. Iemand met het Russisch als moedertaal zal gemakkelijk moderne talen Ieren. De frequenties die de foetus bereiken verschillen naargelang er gezongen of gesproken wordt. Er wordt een veel ruimer scala aan toonhoogtes gebruikt door een zangstem dan door een spreekstem. Helaas wordt er door de zwangere vrouw niet veel meer gezongen !

Het oor is niet de enige geluidsontvanger in ons lichaam. Geluidstrillingen worden opgevangen door geheel ons lichaam. De geluidskaart van ons lichaam zegt ons dat het RE-akkoord voelbaar is in het middenrif. Het SOL-akkoord kan men waarnemen op kniehoogte. Inmiddels wordt deze geluidskaart toegepast bij de foetus.