Waterskisport

 
   


Atletiek
Autosport
Badminton
Basket
Bergsport
Boksen
Boogschieten
Cricket
Duiken
Duivensport
Football
Gewichtheffen
Golf
Handbal
Hengelsport
Honkbal
Hockey
Ijshockey
Jacht
Jiujitsu
Judo
Kanosport

Karate

Korfbal
Motorsport
Olympische Spelen
Paardensport
Roeisport
Rugby
Schaatssport
Schermen
Skisport

Snooker
Surfing
Tafeltennis
Tennis
Turnen
Voetbal
Volleybal
Waterpolo
Waterskisport
Wielrennen
Worstelen
Zeilsport
Zwemmen

Waterskisport, tak van sport die omstreeks 1925 ontstond, o.m. als gevolg van de opkomst van de speedboat. Voortgetrokken door een speedboat met behulp van een treklijn, kan men bij de voortbeweging over het water op latten een snelheid ontwikkelen voldoende groot (ten minste 8 m/s) om het betrekkelijk geringe drijfvermogen van ski's te ondervangen.

De klassieke waterskisport wordt beoefend in drie onderdelen: slalom, figuren en schansspringen, alsmede een combinatieklassement van deze onderdelen. Het slalomparcours bestaat uit een baan waarop een zestal boeien is uitgezet, die, met tussenruimten van 41 m, rechts en links van de hartlijn (vaarroute) zijn gelegen (elk op 11,5 m afstand van de hartlijn). De skiër moet het traject in beide richtingen afleggen en daarbij zoveel mogelijk boeien ronden, zonder onderbreking. De moeilijkheidsgraad wordt opgevoerd door verhoging van de snelheid (maximaal 57 km/u voor heren, 54 km/u voor dames) of door inkorting van de lijn. Slalom wordt gewoonlijk op één ski beoefend.

Het figurenskiën is een demonstratie van een keuze uit officieel omschreven bijzondere verrichtingen waarvoor naar gelang van de moeilijkheidsgraad punten worden toegekend. Bij dit onderdeel worden één of twee ski's gebruikt (1, 15 m lang, 23 cm breed). Snelheid en lijnlengte staan ter keuze. De wedstrijdduur is 2 × 20 seconden. Het schansspringen wordt altijd op twee ski's (1,70 m lang, 18 cm breed) beoefend. De springschans heeft bij de heren een hoogte van 1,80 m en een hellingshoek van 15°20‘; er wordt met maximaal 57 km/u gevaren. Voor dames zijn de maten 1,50 m, 12°50‘ en 45 km/u. De lengte van de schans is in de waterlijn 6,55 m, de breedte ca. 4 m. De treklijn is 23 m lang. De beste springers kunnen een afstand van meer dan 45 m overwinnen.

Naast het klassieke waterskiën wordt de sport ook blootsvoets beoefend (slalom, startmethoden en figuren) en worden er snelheidswedstrijden georganiseerd.
De waterskisport heeft zich vooral na de Tweede Wereldoorlog krachtig ontwikkeld.
De internationale organisatie berust bij de Union Mondiale de Ski Nautique (opgericht in 1954, als voortzetting van de in 1946 opgerichte Union Internationale de Ski Nautique). De Nederlandse Waterski Bond (NWB) dateert van 1957, de Belgische Waterski Federatie van 1947.