Zeilsport

 
   


Atletiek
Autosport
Badminton
Basket
Bergsport
Boksen
Boogschieten
Cricket
Duiken
Duivensport
Football
Gewichtheffen
Golf
Handbal
Hengelsport
Honkbal
Hockey
Ijshockey
Jacht
Jiujitsu
Judo
Kanosport

Karate

Korfbal
Motorsport
Olympische Spelen
Paardensport
Roeisport
Rugby
Schaatssport
Schermen
Skisport

Snooker
Surfing
Tafeltennis
Tennis
Turnen
Voetbal
Volleybal
Waterpolo
Waterskisport
Wielrennen
Worstelen
Zeilsport
Zwemmen

 Hans Peter Steinacher and Roman Hagara of Austria sail their way to gold in the open multihull tornado finals race on 28/08/2004 © GETTY IMAGES/Clive Mason Zeilsport, tak van watersport waarin wordt onderscheiden in toerzeilen, wedstrijdzeilen in verschillende klassen en zeezeilen.

Het toerzeilen kreeg pas in de 19de eeuw enige betekenis, m.n. in Nederland, dat van oudsher een vooraanstaande plaats innam in de zeilvaart. Thans is het een over bijna de gehele wereld intensief beoefende bezigheid. Tot de bloei in Nederland werd veel bijgedragen door Bulthuis, de ontwerper van de BM (Bergumermeer)klasse. Door het invoeren van de lattenbouw maakte hij het bouwen van scheepjes tot amateurswerk.

Het wedstrijdzeilen kon pas goed worden georganiseerd toen groepen volkomen aan elkaar gelijkwaardige schepen (eenheidsklassen) werden gebouwd. Men onderscheidt internationale en nationale eenheidsklassen. De aanwijzing van de internationale eenheidsklassen geschiedt door de International Sailing Federation (ISAF). De aanwijzing van de nationale klassen geschiedt door de overkoepelende organisatie in elk land. De ISAF selecteert de Olympische klassen uit de internationale. Zeilen is sedert 1900 een Olympische tak van sport. Er wordt gevaren in 10 disciplines, w.o. windsurfen, catamaran, kielboot driepersoons en tweepersoons, éénmans zwaardboot en tweemans (dames en heren). Behalve eenheidsklassen kent men beperkte klassen, waarin de bouwvoorschriften ter zake van details minder stringent zijn, en constructieklassen, waarin volledige vrijheid bestaat en waarin wedstrijden mogelijk worden gemaakt door handicapformules. Zeilwedstrijden omvatten doorgaans een reeks races, in elk waarvan als volgt punten worden toegekend. Het bonuspunten-scoresysteem en het lagepunten-scoresysteem zijn de meest toegepaste systemen. Het bonuspuntensysteem geeft extra punten voor de eerste zes plaatsen omdat het bijvoorbeeld moeilijker is van een vierde naar een derde plaats te zeilen, dan van een veertiende naar een dertiende. Het wordt gebruikt voor vele klassenkampioenschappen. Het lagepuntensysteem is ook geschikt voor kampioenschappen, is beter voor wedstrijden met kleine velden en eenvoudiger in het gebruik. Beide systemen zijn hoofdzakelijk ontworpen voor evenementen maar kunnen worden aangepast voor andere series. Degene met het laagste puntentotaal is winnaar.

Het zeezeilen wordt beoefend in grotere zeilboten (zeiljachten), die volgens een bepaalde formule worden gemeten. Deze sedert 1969 geldende formule is de International Offshore Rule. Elk schip krijgt hierdoor een handicapfactor, waarmee de in werkelijkheid gezeilde tijd moet worden vermenigvuldigd. De organisatie van de zeezeilsport berust bij de Offshore Racing Council.

In Nederland is de overkoepelende organisatie voor de zeilsport het Koninklijk Nederlands Watersport Verbond (KNWV), opgericht in 1890; in België werd het Koninklijk Belgisch Yachting Verbond (KBYV), opgericht in 1921, in 1978 gesplitst in een Landelijke Bond van Watersportverenigingen in België (LBWB) en een Ligue Régionale du Yachting Belge (LRYB).