Adderachtigen

 

Slangenpagina klik hier

 

Adderachtigen, de familie Viperidae van giftige Slangen, met vergrote, doorboorde giftanden op de bovenkaak vr in de bek. Als de slang aanvalt, dringen de giftanden diep in de prooi en bereikt het gif via de holle giftand het diep gelegen weefsel, wat zeer doelmatig is. De familie komt alleen in de Oude Wereld voor en vertoont sterke overeenkomst met de fam. Ratelslangachtigen.

Het geslacht Vipera telt in Europa zes soorten; de bekendste daarvan is de adder, die ook in Noord-Azi voorkomt. Van de vijf overige Europese Vipera-soorten is de tot 90 cm lange zandadder (V. ammodytes) uit Zuidoost-Europa de gevaarlijkste. Het is de enige Oost-Europese slang met een opvallende hoorn op de snuit. Alle Europese adders bewegen zich normaliter langzaam voort en beloeren hun prooi vanuit een beschutte plaats. De fraaie en gevreesde, tot 1,5 m lange V. russelli leeft o.a. in India.

Eigenaardig zijn de dikke, niet-agressieve pofadders (Bitis), in Afrika: bij verontrusting blazen ze zich op met lucht, die ze met een sissend geluid weer laten ontsnappen.

Echis carinatus, die van Noord-Afrika tot in India voorkomt, is slechts 60 cm lang, maar wegens zijn krachtig gif en zijn snel bijten gevaarlijk.

 

Slangenpagina klik hier