de Cobra

 

Slangenpagina klik hier

 

cobra's [dierkunde] (v. Port. cobra = slang, v. Lat. colubra = vrouwelijke slang), naam voor diverse soorten gifslangen uit de familie Koraalslangachtigen, vooral voor die van het geslacht Naja. Cobra's zijn alom verspreid over Zuid-AziŽ en Afrika. Het kenmerkende van deze slangen is dat zij, indien zij worden belaagd, de door een aantal verlengde ribben gesteunde elastische huid in de halsstreek lepelvormig in de breedte kunnen uitspreiden. Daarbij wordt het voorste gedeelte van het lichaam opgericht.

De bekendste vertegenwoordiger van deze groep is de brilslang of cobra (Naja naja), een tot 1,80 m lange slang uit India, die op de hals een geelzwarte brilvormige tekening vertoont. Dit is de slang van de slangenbezweerders. Verwant hiermee is de tot 5 m lange koningscobra (Ophiophagus hannah), die ook in IndonesiŽ voorkomt. Deze is echter vrij zeldzaam. In tegenstelling tot de andere cobra's van welke het voedsel uit kleine knaagdieren bestaat, voedt deze zich hoofdzakelijk met andere slangen, zelfs met soortgenoten.

Van de Afrikaanse soorten is vooral de aspis, Egyptische cobra of ureŁsslang (N. haje) bekend. Hiermee zou Cleopatra zich volgens overleveringen in 30 v.C. hebben gedood. De Zuid-Afrikaanse ringhalscobra (Haemachates haemachates) kan het gif in de vorm van een fijne straal meters ver wegspuiten. Als het oog van de mens hierdoor wordt getroffen, kan dit tijdelijke of zelfs permanente blindheid tot gevolg hebben.De cobra, ook brilslang genoemd, hoort tot de gifslangen. De cobra wordt tussen de 1,40 en 2,20 meter lang en dankt de naam brilslang aan de duidelijke briltekening in de nek.

De kleur is olijfgroen, bruinachtig tot zwart. Door de voorste ribben te spreiden, kan de cobra zijn hals aanmerkelijk breder maken. Dit gebeurt vooral bij opwinding. De gevaarlijkste vijand van de cobra is de mungo. De belangrijkste prooien van de brilslang zijn muizen en ratten, maar ook vogels, hagedissen, kikkers en padden kunnen met een enkele gifbeet gedood worden. De dieren worden in ťťn keer doorgeslikt. Ongeveer 70 tot 100 dagen na de paring legt een vrouwtjescobra maximaal 20 eieren in een holle boom of in termietenheuvels. Na 50 tot 70 dagen komen de jongen uit het ei. Cobra's zijn bij slangenbezweerders erg in trek. De cobra's bewegen niet op de tonen van de muziek, zoals men wellicht denkt, omdat alle slangen doof zijn. Ze volgen de bewegingen die de slangenbezweerder met zijn fluit maakt en nemen daarbij een aanvallende of een verdedigende houding aan. Sommige bezweerders werken met cobra's waarvan de giftanden zijn verwijderd.

Naast de brilslang horen ook de urŽusslang van 2 m lengte (Afrika) en de spuwende cobra van 2 m lengte (Afrika) tot de familie van de cobraís. De koningscobra is met een lengte van 4 meter de grootste gifslang.
 

 

Slangenpagina klik hier