Eieretende slangen

 

Slangenpagina klik hier

 

Eieretende slangen, de onderfamilie Dasypeltinae van de Ringslangachtigen. Het zijn slangen die gespecialiseerd zijn in het eten van eieren die veel groter zijn dan de kop van de slang

1. Soorten

In het noordoosten van India komt de Indische eierslang (Elachistodon westermanni) voor, die buitengewoon zeldzaam is. Aangezien deze soort giftanden achter in de bek heeft die gegroefd zijn, schijnt hij zich niet uitsluitend met eieren te voeden. Vijf soorten komen in Afrika ten zuiden van de Sahara en in Arabi voor en behoren tot het geslacht Dasypeltis.

2. Manier van eten

Een volwassen, ongeveer 60 cm lange Dasypeltis kan een kippenei eten dat viermaal de middellijn van zijn eigen kop heeft. Het ei wordt tegen een bocht van het lichaam gedrukt en de slang heeft dan ongeveer 20 minuten nodig om het te verslinden. Is het eenmaal in de keel terechtgekomen, dan wordt het ei naar achteren geduwd en de schaal door stekels op sommige van de halswervels doorboord, terwijl de slang zijn nek buigt. De scherpe punten van deze stekels, die aan de top van een laagje glazuur zijn voorzien, steken door de wand van de slokdarm heen en vormen een soort zaag die de eierschaal opensnijdt. Door het opnieuw buigen van de nek drukken knobbelige uitsteeksels van de wervels die vr de scherpe punten zitten, het ei plat. De inhoud wordt door middel van een klep in de slokdarm naar de maag geperst en de tot een pakketje samengeperste schaal wordt uitgebraakt.
 

 

Slangenpagina klik hier