de Gekko

 

Reptielenpagina klik hier

 

Gekko's, de grote familie Gekkonidae van de Hagedisachtigen, die in alle tropische en subtropische gebieden voorkomt. De naam ‘gekko’ is een nabootsing van het geluid van een gewone Afrikaanse soort, Hemidactylus mabouia. De meeste soorten zijn gekenmerkt door het bezit van tot hechtschijfjes verbrede tenen, die aan de onderzijde cellen met microscopisch kleine uitsteekseltjes of haakjes hebben, welke door het dier in de eveneens microscopische oneffenheden van bijv. vensterglas gedrukt worden. Het zijn geen zuignapjes als bij boomkikkers; ze werken zonder vocht en op een gepolijst of vochtig-glad oppervlak hechten ze niet.

Leefwijze en soorten

Bijna alle gekko's zijn nachtdieren met onopvallende kleuren en in het bezit van pupillen die in het licht min of meer verticaal spleetvormig zijn, maar 's!nachts verwijd worden. De weinige dagdieren uit de familie zijn soms zeer opvallend gekleurd, bijv. de soorten van het geslacht Phelsuma uit Madagaskar, met hun grasgroen, rood, blauw en goud. Vele gekko's maken geluiden. De naaktvingergekko's (Gymnodactylus) komen in alle warmere gebieden voor. De grootste soort uit de familie, de tot 30 cm lange tokkeh (Gekko gecko), en de ca. 10 cm grote tjitjak (Hemidactylus frenatus) van Indonesië danken eveneens hun naam aan het geluid dat ze voortbrengen. Sommige soorten hebben een bijzonder gevormde staart; deze is bijv. bij de tropisch Amerikaanse soort Thecadactylus rapicaudus, die ook op Curaçao en in Suriname voorkomt, knolvormig verdikt. Tot in Zuid-Europa komen gekkosoorten voor. De bekendste zijn de tot 15 cm lange muurgekko, Tarentola mauretanica, en de kleinere Hemidactylus turcicus. Gekko’s behoren tot een hagedissenfamilie die uit meer dan 600 soorten bestaat. Ze leven in de tropische, subtropische en gematigde zones van de aarde. Ze leven in woestijnen, bossen en bergstreken. Afhankelijk van de soort variëren de afmetingen van 5 tot 45 cm. De meeste worden echter niet langer dan 15 cm. Gekko's hebben allemaal een tamelijk plat lichaam en grote ogen. Hun huid is week en bedekt met talrijke fijne schubben.

Kenmerkend voor de meeste gekko's zijn hun verbrede tenen. Ze zijn voorzien van hechtschijven met talloze kleine haartjes. Hierdoor kunnen de hagedissen zonder moeite steile of loodrechte oppervlakten beklimmen. Zelfs ondersteboven op het plafond lopen is geen probleem. Tot de meest voorkomende gekko's behoort de tokeh. Deze wordt ongeveer 25 tot 28 cm lang en leeft in de omgeving van huizen. Door de bewoners van de huizen wordt hij beschouwd als geluksbrenger. De tokeh voedt zich hoofdzakelijk met insecten, daarnaast eet hij ook hagedissen, kleine vogels en muizen. Deze pakt hij met zijn krachtige gebit. Meestal zijn gekko's 's nachts op pad. Dan hoort men ook hun 'gekko'-roep. Dit geluid stoten de mannetjes vooral in de paartijd uit. De vrouwtjesgekko's maken geen geluid. Ze leggen meerdere keren per jaar maximaal drie eieren. Ze plakken ze meestal vast aan takjes of verstoppen ze onder stenen of bomen. Sommige gekko's leggen hun eieren altijd op dezelfde plaats. Andere soorten gekko's zijn de 12 cm lange woestijngekko, de 15 cm lange vliegende gekko, de 20 cm lange ringgekko en de 30 cm lange pantergekko. De meeste soorten leven in Afrika en Azië.
 

 

Reptielenpagina klik hier