Halsbandleguaan

 

Reptielenpagina klik hier

 

In tegenstelling tot de groene leguaan wordt deze soort niet bijzonder groot; lengtes van 25 - 35 cm zijn normaal! Deze in de basis groene dieren hebben vaak ook gele, grijze en bruine verkleuringen. De twee zwarte banden in de nek zijn kenmerkend voor deze soort die daar ook z'n naam aan ontleent. Vele wit/grijze vlekken completeren het geheel.

Slechts de vrouwtjes maken onderscheid door tijdens de dracht felle oranje- of rode strepen te hebben op de beide flanken... Deze dagactieve dieren komen voor in Mexico, Arizona tot het Zuid-Westen van het noordelijke deel van Amerika. Hun habitat is droge- tot semi droge gebieden zoals woestijn, bosranden en rotsachtige steppen. Het zijn ietwat nerveuze dieren die bij het minste geringste naar een schuilplaats vluchten, maar graag in de zon liggen op te warmen! Ze jagen vaak aktief op allerlei insecten maar krekels zijn favoriet.

In Nederland maakt deze soort een goede indruk op véle terrariumliefhebbers; ze kunnen redelijk makkelijk aan mensen wennen, hoewel jonge dieren nog wél eens in je vingers willen happen. Omdat het nogal nerveuze dieren zijn, is het beter om deze dieren NIET in een dierenzaak aan te schaffen; daar zijn de dieren vaak al zó gestresst, dat ziekten binnen enkele dagen het diertje van het leven beroven.  Hoewel er enige ervaring is vereist, is er met deze dieren redelijk goed te kweken. Het kweken met deze dieren (dit is een persoonlijke mening!!!) is gunstig; wildvangdieren zijn vaak minder gewend, hebben eerder last van stress en kunnen ziekten bij zich dragen. Het kweken met deze dieren zorgt er óók voor dat er minder dieren uit het wild geïmporteert hoeven worden.

Het aanschaffen van deze dieren via een kweker heeft dus >zonder méér al voordelen, maar tevens kan een kweker je ook uitstekende informatie geven, die specifiek op déze soort is gericht. Dierenzaken hebben deze specifieke kennis mééstal niet....  Voor mensen die zich nu afvragen hoe groot een terrarium moet zijn; voor een koppeltje, dus twee dieren, is een minimale afmeting 100 cm breed, 40 cm diep en 40 - 60 cm hoog. In het terrarium dienen veel schuilmogelijkheden te zijn, alsmede klimgelegenheid en een ondiep waterbassin waarin ze eventueel (gebeurt niet écht vaak) gehéél kunnen liggen. Onder de leguanen is DIT één van de leukste en attractiefste soorten die er zijn!
 

bron:http://www.reptielenopvang.nl

 

Reptielenpagina klik hier