Nijlvaraan
Varanus Niloticus Niloticus

 

Reptielenpagina klik hier

 

Op het NoordWestelijk gedeelte van Afrika na, komen ze in vrijwel geheel Afrika voor. Ze houden van een grote diversiteit van habitat; klimmen, klauteren, lopen maar voorál water! Ze kunnen met gemak tot wel een uur lang onder water blijven ...

De Nijlvaraan is een indrukwekkende verschijning. Iets méér dan 50% van z'n totale lengte wordt uitgemaakt door de staart. De relatief lange nek draagt bij aan de vervaarlijk uitziende kop. Met z'n ongeveer 2 meter wordt die indruk absoluut versterkt, daarnáást heeft dit dier een houding die macht uitstraalt! Echter het is géén huisdier! Dit dier is agressief!! Buiten het feit dat hij enórme klappen met de staart kan uitdelen, zal hij zéker proberen om te bijten. Een beet is héél pijnlijk en kan voor een fikste ontvelling zorgen, alsmede spierweefsel beschadigen...

De nijlvaraan wordt groot, is zelfbewust en kan daarom agressief reageren. Een redelijke manier manier om mannetjes van vrouwtjes te onderscheiden, is vaak de smallere en langere kop van de vrouwtjes. Mannetjes zijn meer gedrongen en hebben een grovere kop. Deze dieren zijn geslachtsrijp als ze ongeveer 3 jaar oud (bij een lengte van ongeveer 1 meter) zijn. Na een paring zullen de jongen na ongeveer 4 tot 7 maanden uitkomen en zo'n 25 cm lang zijn.

Vaak worden deze dieren per 2 aangeboden, maar u dient zich héél goed te bedenken dat deze dieren onderling zo agressief zijn, dat permanente scheiding noodzakelijk kan zijn (het maakt hierbij weinig uit van welk geslacht de dieren zijn zijn). Zélfs als men de dieren bijelkaar zet voor een paring, gaat dit váák niet zonder slag of stoot! Slechts een handjevol zéér ervaren mensen houden deze dieren lang genoeg in leven om ze te zien groeien tot hun volledige lengte.

Het is dan ook mijn persoonlijke mening dat déze dieren niet geschikt zijn als hobbydier voor de mééste mensen. Uiteraard zien ze er leuk uit als ze jong zijn en de verkoper met het sprookje komt dat ze wel rustig worden naar mate ze ouder worden en vaak gehanteerd worden. Maar bedenk je dat deze dieren géén toekomst hebben bij jou thuis!!!

 

Reptielenpagina klik hier