"Satellietschildpadden" overleven orkaan!

 

Reptielenpagina klik hier

 

Migrerende zeeschildpadden hebben de orkaan Isabel die in september over de Atlantische Oceaan raasde, overleefd. Dat blijkt uit satellietgegevens die afkomstig zijn van met zenders uitgeruste zeeschildpadden.

Zender op hun rug
Waar was schildpad Shellby? Deze onechte karetschildpad (Caretta caretta) werd afgelopen zomer net als drie soortgenoten uitgerust met een zender op haar rug. De reptielen hadden net eieren gelegd op het strand van het eiland Bald Head, voor de kust van de Amerikaanse staat North Carolina. Zoals ieder jaar keerden de dieren daarna terug naar zee. Wetenschappers weten echter niet waar de bedreigde schildpadden naartoe trekken. Om daar achter te komen, werden vier onechte karetschildpadden uitgerust met zenders. Met behulp van de modernste satelliettechnologie kunnen de onderzoekers zo de migratie van de zeebewoners nauwkeurig in kaart brengen.

Orkaan overleefd
Het viertal trok na het leggen van hun eieren in noordelijk richting, precies het gebied waar de orkaan Isabel huis hield. De onderzoekers hielden hun hart vast, zeker nadat de zender van Shellby geen signalen meer doorgaf. Na het orkaangeweld kwamen er tot opluchting van de onderzoekers toch weer signalen van Shellby binnen. Het dier bevond zich in de buurt van Virginia Beach. Volgens betrokken wetenschapper Matthew Godfrey geven de zenders alleen signalen door wanneer de reptielen naar boven komen om adem te happen en bleven de schildpadden tijdens de orkaan zoveel mogelijk onder water. Hij vermoedt dat de dieren natuurgeweld prima kunnen overleven, maar vreest wel dat de orkaan veel schade aan de stranden heeft veroorzaakt waar de schildpadden hun eieren hebben begraven.

Meer gezenderde zeeschildpadden
Ook op andere plekken hebben wetenschappers die verbonden zijn aan de Marine Turtle Research Group bedreigde zeeschildpadsoorten van zenders voorzien. Aan de kust van South Carolina werden vijf onechte karetschildpadden van een zender voorzien en op de Cayman Eilanden in de Caribische Zee, kregen twee soepschildpadden en één onechte karetschildpad een zender op hun rug (zie foto, een soepschildpad). In Europa werd op Cyprus een soepschildpad gezenderd, evenals een onechte karetschildpad aan de Italiaanse kust van de Adriadische Zee.

Waar blijven de schildpadden?
Met behulp van de zenders hopen de onderzoekers de migratietrajecten van de bedreigde soorten te achterhalen om de zeebewoners beter te kunnen beschermen. Veel soorten worden in hun voortbestaan bedreigd door o.a. (over)bevissing, het verstrikt raken in vissersnetten, botsingen met schepen, het volbouwen van legstranden en het in aanraking komen met giftige stoffen.

"Als we niet eens weten waar de schildpadden naartoe trekken, hoe kunnen we ze dan beschermen? Zodra we meer weten kunnen we beschermende gebieden creeëren", aldus zeebioog Brendan Godley.

"Ook willen we weten wat hun beweegredenen zijn. Trekken ze als de zee in de winter kouder wordt, naar het zuiden? Of zoeken ze de zeebodem op en houden ze een soort winterslaap, zoals bepaalde soorten in de Middellandse Zee doen?"

Verrassende gegevens
De eerste uitkomsten van het project hebben al verrassende gegevens opgeleverd. Zo blijken de schildpadden van North Carolina na het legseizoen niet direct naar het zuiden te trekken, maar zwemmen ze eerst naar het noorden om daar in de riviermondingen van de Mid-Atlantische staten voedsel te bemachtingen. "Hun aanwezigheid daar geeft aan dat de rivieren belangrijke voedselgebieden zijn", aldus Godfrey.

De schildpadden die op de stranden van de Cayman Eilanden een zender kregen, blijken met verrassend hoge snelheid naar de kusten van Midden -en Zuid-Amerika te trekken. Soepschildpad 'Myles' legde bijvoorbeeld 700 km af in één week zonder onderweg te eten.

Schildpadliefhebbers kunnen de dieren zelf ook volgen via de website van Seaturtle.org.

Bronnen: National Geographic, Seaturtle.org

 

 

Reptielenpagina klik hier