Voortplanting slangen

 

Slangenpagina klik hier

 

Wanneer weet je nu zeker dat je je slangen onder de goede omstandigheden verzorgt?...

Als je dieren voor nakweek zorgen.

Wat is er nu een beter compliment van je slangen voor jou, als ze kleine slangetjes ter wereld brengen?
Om je slangen tot paring aan te zetten zul je rekening moeten houden met een aantal zaken.
Het beste is om je slangen gedurende een bepaalde tijd een winterrust te geven. Hou de dieren apart. Bij de soortenbeschrijvingen kun je uitzoeken hoe die winterrust gegeven moet worden.
Na die winterrust kan het best zijn dat de mannen minder eten en de vrouwen extra veel. Parende slangen kronkelen tegen elkaar aan, de man krult zijn staartpunt om die van de vrouw, en zoekt haar cloaca, hij penetreert met maar 1 hemipenis.
Zet op tijd een legbak, gevuld met turfmolm of bosgrond in het terrarium, als het vrouwtje geen goede plek kan vinden, legt ze eieren gewoon ergens weg de eieren kunnen verdrogen. Het kan ook gebeuren door het gemis van een goede legplaats dat de vrouw helemaal geen eieren legt. Lees bij informatie het kopje ziekten.
Na een tijdje (dat kan weken of maanden zijn) worden de eieren gelegd.
Sommige slangen leggen geen eieren, deze noemen we eilevendbarend, ovovivipaar.
Of we noemen ze levendbarend, vivipaar. Slangen die wel eieren leggen noemen we eileggend, ovipaar.
Haal de eieren zo snel mogelijk uit het terrarium en plaats ze in een broedmachine. Broedmachines zijn ontzettend duur. Maar waarschijnlijk kun je bij een reptielenzaak je eieren uit laten broeden tegen een vergoeding.
Draai de eieren niet!!!
De jongen zitten niet vast in het ei, het embryo kan na het omdraaien beschadigen en doodgaan. Zet voor je eigen gemak een kruis op de bovenkant van het ei.
De slang legt de eieren met de bovenkant naar boven. Het embryo ligt in het ei met 4 verschillende omhulsels.
Chorion
Dit ligt tegen de eierschaal en zorgt voor de gaswisseling.

Amnion
Hierin zit het embryo, het is gevuld met vruchtwater.

Allanto´s
Is de embryonale urineblaas.

Dooierzak

Alles wat hieronder beschreven staat, vindt nog steeds plaats in de broedmachine.
En dan komt het moment van de geboorte dan eindelijk.
De baby-slangen maken het ei open dmv een eitand, ze maken er een snee in. Help ze niet en stoor ze niet, dat veroorzaakt stress en het kan zijn dat ze niet meer uit het ei komen.  Het kan heel lang duren voordat een slangetje uit het ei komt, soms tot wel 2 weken. Als ze uit het ei komen, plaats de slangetjes dan in een klein plastic bakje met een beetje keukenrol als substraat een bakje water en een steen. Die steen is nodig om te kunnen vervellen. Zorg voor een temperatuur van 30░C en een hoge luchtvochtigheid. Maak alles iedere dag schoon. Het beste is om de slangetjes apart te houden, kost wel wat meer tijd natuurlijk. De baby's vervellen voordat ze gaan eten.
Je kunt ze baby-muisjes geven, je kunt die bij een reptielenzaak kopen, de muisjes zijn ingevroren. Voordat je die gaat geven hou je het muisje eerst in de hand zodat die warm wordt. Biedt de prooi aan, vaak hapt de slang zelf wel. Soms moet je de muis in het bekje duwen. Wees heel voorzichtig.
Hou een heel goede administratie bij van je baby's. Wanneer eten ze, wanneer zijn ze verveld etc. Let erop dat jonge slangetjes wel eens bijterig kunnen zijn, dit gaat na een tijdje wel over.
 

 

Slangenpagina klik hier