Zieke slang

 

Slangenpagina klik hier

 

Natuurlijk verzorg je je slang goed, maar het kan zijn dat hij een keer ziek is. Helaas is het een feit dat een zieke slang binnen no time een dode slang is. Voorkomen is beter dan genezen!! Nog een feit is dat als je slang ziek is dat bijna altijd ligt aan de huisvesting, dus het terrarium en alles wat er in dat terrarium gebeurt. Een aantal voorbeelden van die verkeerde huisvesting zijn:

  • Een te hoge temperatuur.
  • Een te lage temperatuur.
  • Een te hoge luchtvochtigheid.
  • Een te lage luchtvochtigheid.
  • Verkeerde plaats van terrarium, bijvoorbeeld bij de deur.
  • Teveel soortgenoten of verkeerde andere soorten.
  • Geen of te weinig schuilplaatsen in het terrarium.
  • Slechte ventilatie.
  • Vuil terrarium/attributen.

En zo kun je er zelf vast nog wel meer bedenken.
Hier kun je aantal ziekten vinden, ga altijd naar de dierenarts met je slang en ga zelf niet voor arts spelen. Medicijnen die voor worden geschreven mag je vaak maar in hele kleine aantallen geven, van een verkeerde dosering kan je slang dood gaan.

Longontsteking

Een longontsteking kun je herkennen aan een piepende ademhaling, slijm in de bek, en soms een bek die open blijft. Dieren kunnen een longontsteking oplopen door een te lage of een hoge luchtvochtigheid, een te koude bak, tocht of stress. Dieren die al ziek zijn, zijn er extra gevoelig voor. Als je merkt dat je dier een longontsteking heeft, ga dan meteen naar een dierenarts. Meestal geeft hij de slang antibiotica.

Dehydratie, uitdroging

Dieren die er uitgedroogd uitzien hebben een stoornis in de vochthuishouding. Dit kan komen door te weinig water, maar ook een zieke slang kan hier last van hebben. Verhoog de luchtvochtigheid in de bak en ga naar en dierenarts.

Vervellingsproblemen

In principe vervelt een slang in 1 keer, je vindt het totale velletje van de slang terug. Soms kan een slang niet goed vervellen, hij laat steeds stukjes achter. Vervellingsproblemen komen door een te droge bak, vitamine a tekort/teveel. Je kunt je dier helpen door hem een warm water bad te geven. Masseer je slang net zo lang tot al het vel van zijn lijf is. Let erop dat hij in het water zijn kop boven kan houden. Verbeter natuurlijk de omstandigheden in de bak.

Legnood

Een hoogzwangere slangenvrouw legt haar eieren maar niet terwijl het hoog tijd is om ze te leggen. Ze is eerst flink actief geweest om een goede legplaats te zoeken, en ineens hoeft dat meer. Ze gaat gewoon verder met wat ze normaal gesproken doet, maar ze is niet slanker geworden. Er zijn veel oorzaken aan te wijzen. Ziekte, stress, de verzorger heeft niet voor een goede legplaats gezorgd, uitputting en afwijkingen aan de eieren kunnen zorgen voor legnood. Ga met dit probleem naar een dierenarts, hij kan medicijnen geven. Wacht echt niet te lang met een bezoek naar een dierenarts, de vrouw kan hieraan overlijden.

Mijten

Bijna iedere slangenhouder heeft hier wel eens last van gehad. En ik kan je vertellen dat het zeer vervelend is. Mijten zuigen het bloed van reptielen. Ze zijn ongeveer 1mm groot en zijn zwart tot rood. Je kunt mijt herkennen aan de huid van je slang, het ziet er een beetje zilverachtig uit, dat zijn de vervellingsresten van de mijten. Beter kun je ze zien aan de zwarte balletjes in de water bak, slangen liggen namelijk graag in het water als ze last hebben van mijt. Baby-slangen kunnen er dood aan gaan. Er zijn op de markt allerlei middeltjes beschikbaar tegen mijt. Ikzelf hou daar niet van. Toen ik last had van mijt heb ik de hele bak leeggehaald en er kokend water in gegoten, met daarrdoor een beetjes alcohol. De stronken hout heb ik meteen weggegooid. De waterbak en nepplant heb ik ook ontsmet met kokend water en alcohol. Mijn slang heeft in een warm water bad gelegen en ik heb hem gewassen. Alle mijten die ik zag zitten heb ik eraf gehaald (met een stompe pincet). De bak heb ik na schoonmaak kaal gehouden, dat houdt in dat ik geen bodembedekking in de bak heb gelegd, alleen een waterbak en een nieuwe (ontsmette) klimtak. Daarnaast heb ik een vapona-cassette in de bak gelegd. Die cassette heb ik afgedekt met een pantykous, zodat de slang er niet bij kon. Ik heb de bak een aantal dagen goed bekeken op overleefde mijten, en voor de zekerheid behandelimg 1 helemaal herhaald. Na een week, weer herhaald en toen pas de bak weer volledig ingericht. Een tip: Houtstronken uit het bos stop je niet in je terrarium, dat is vragen om problemen!! Ook hout wat je in een winkel koopt ontsmet je voor gebruik goed!!

Amoeben

De symptomen zijn niet eten, een bebloede en vieze cloaca, bloederige ontlasting, een bobbel of blauwe vlek voor de cloaca. Amoeben worden overdragen door menselijke aanrakingen en door insekten. Ga zo snel mogelijk naar een dierenarts, slangen kunnen hieraan overlijden. Heeft je slang de laatste 2 symptomen dan kan je dier niet meer beter worden en gaat dood. Heb je meerdere dieren? Zet ze meteen apart van de zieke slang, je kan de andere dieren misschien nog redden. Onderneem niets zelf, de medicijen zijn zwaar en dodelijk bij een te hoge dosering.

Flagellaten

Symptomen zijn niet eten, overgeven, dieren waar geen beweging in te krijgen is en een slijmerige ontlasting. Ga hiermee ook direct naar een arts. Onderneem niets zelf, de medicijnen zijn zwaar en dodelijk bij een te hoge dosering.

Het is verstandig om eens in de paar maanden de ontlasting te laten onderzoeken.

 

 

Slangenpagina klik hier