Afrikaanse sprinkhaan

 
   



De Afrikaanse treksprinkhaan of Lucusta migratoria migratoriodes kan zo'n 400 kilometer afleggen zonder te eten. Deze dieren hebben dus een zeer effectieve energie huishouding.

Sprinkhanen leven vooral in de warme streken, zoals Afrika en AziŽ. Ze leven in zwermen die zeer grote proporties aan kunnen nemen. Er zitten ongeveer 100 tot 200 miljoen sprinkhanen per vierkante mijl. En elke sprinkhaan eet zijn eigen gewicht aan voedsel per dag. Als je dan weet dat een half miljoen sprinkhanen ongeveer 1 ton weegt, dan kun je bedenken wat voor een schade deze dieren kunnen aanrichten. Bijvoorbeeld : 1 ton sprinkhanen eet net zoveel als 10 olifanten of 250 mensen !

Het voedsel van de sprinkhaan bestaat onder andere uit bladeren, bloemen, fruit, zaden en bast. Schade wordt onder andere ook veroorzaakt doordat bijvoorbeeld bomen bezwijken onder het gewicht van de sprinkhanen. Voor zover bekend, dragen sprinkhanen geen ziekten met zich mee. Het is echter wel mogelijk om allergisch te worden voor de uitwerpselen van deze dieren.