Anti HIV - therapie

 
   
Diemen (NL) - HIV-combinatietherapie verhoogt bij gebruikers de kans op een hartinfarct jaarlijks met 26 procent, volgt uit een internationale studie.

Mensen met een HIV-besmetting lopen een hoger risico op een hartinfarct als zij combinatietherapie gebruiken. Dit volgt uit een internationale studie naar de nadelige effecten van anti-HIV-therapie. Het onderzoek volgde ruim 23.000 HIV-geÔnfecteerden die allen combinatietherapie gebruikten.

Tijdens de onderzoeksperiode kregen 126 mensen een hartinfarct. De hoeveelheid infarcten nam toe, naarmate de patiŽnten langer de medicatie hadden gebruikt. Na correctie voor andere risicofactoren voor een hartinfarct, zoals geslacht, leeftijd, roken en cholesterol, steeg het voorkomen van hartinfarcten met 26 procent voor elk jaar dat de patiŽnten de middelen slikten. Voorheen was al bekend dat de medicijnen kunnen bijdragen aan hart- en vaatziekten.

Bij patiŽnten die al risicofactoren voor hart- en vaatziekten hebben, kan deze extra risicostijging behoorlijk oplopen. "Artsen moeten patiŽnten daarom wijzen op het belang van bijvoorbeeld stoppen met roken en gezonde voeding", vindt Peter Reiss, werkzaam aan het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam en leider van de Nederlandse bijdrage aan het onderzoek.

Reiss benadrukt daarbij dat deze resultaten in geen geval mogen leiden tot onthouding van combinatietherapie aan HIV-geÔnfecteerden. "De bijwerkingen wegen bij lange na niet op tegen het enorme voordeel van de medicijnen. De absolute kans op een hartinfarct blijft tenslotte vrij klein, terwijl de patiŽnten met de therapie decennialang in leven kunnen blijven."