Blauwe Reiger

 
   
  Het opvallende silhouet van de in Noord-Amerika voorkomende grote blauwe reiger is slechts een van zijn vele opvallende lichamelijke kenmerken. Reigers jagen op hun prooi, die varieert van kleine zoogdieren tot soms zeer grote vissen, amfibiŽn, slangen en andere vogels, die met hun lange scherpe snavel worden doorboord. Tijdens het broedseizoen krijgen de snavel en de poten van de grote blauwe reiger een dieproze of rode kleur. Niet minder interesant is de manier waarop de de grote blauwe reiger zijn veren verzorgt: speciale veren vallen uiteen tot poeder waarmee de reiger zijn veren inwrijft en dat hij daarna met zijn poetsklauw weer uitkamt.
Reigers behoren tot de orde van de reigerachtigen. Ze komen overal op aarde voor. De blauwe reiger komt ook in ons land voor. Hij wordt 90 cm lang.
Zijn verenkleed is grijs en hij is aan de onderkant bijna wit. Op de kop zit een zwarte streep die bij het oog begint en verder loopt tot de kuif. De buitenste vleugelrand is eveneens zwart omzoomd.
De bewegingen van de blauwe reiger zijn zeer elegant. Hij heeft een lange hals en hij "schrijdt" met zijn lange poten door het water. De blauwe reiger staat vaak tot aan de knieŽn in het water terwijl hij op zijn prooi wacht. Soms loopt hij ook langzaam langs de oever en probeert hij op deze manier een prooi te bemachtigen. Hij eet vissen en kikkers, muizen en mollen. Tot zijn slachtoffers behoren ook palingen , jonge vogels en slangen.
De mens heeft lang op de blauwe reiger gejaagd omdat hij als visdief werd beschouwd. Zijn natuurlijke omgeving is gedurende de laatste decennia drastisch ingekrompen door kanaliseringen, uitbreidende nederzettingen en milieuverontreiniging.
Blauwe reigers broeden graag ongestoord in de toppen van bomen of op sterke takken. Ze vormen kolonies waar zich ook vaak andere vogels, zoals kraaien en roofvogels, bij aansluiten.
Eind maart leggen de vrouwtjes 3-5 eieren. Deze worden ongeveer 4 weken bebroed. De jonge vogels worden door beide ouders verzorgd en fel verdedigd tegen vijanden.
In de herfst vliegen de vogels die in onze regionen leven in grote groepen naar het zuiden (Afrika). Andere reigers zijn de kwak, de zilverreiger, de roerdomp, het woudaapje en de koereiger.