Chocolade is goed
voor bloedvaten

 
   
Dundee (GB) - Het eten van pure chocolade kan hart- en vaatziekten helpen voorkomen, zo blijkt uit Schots onderzoek. De flaveno´den in cacao zijn debet aan deze 'Franse paradox'.

Vrijwilligers aten elk honderd gram witte, pure of melkchocolade. Vier uur later werd bloed afgenomen en de activiteit van de bloedplaatjes gemeten. De activiteit in bloedmonsters van pure chocolade-eters bleek enorm gedaald in vergelijking met een meting vˇˇr de zoete consumptie. 

Bloedplaatjes zijn de kleinste soort bloedcellen. Als een bloedvat scheurt of barst, dan hopen de plaatjes zich op tot een stolsel en dichten zo het vat. Bij een te hoge stollingsactiviteit kan een klein defect in een bloedvat het begin zijn van hart- en vaatziekten als trombose of arteriosclerose. Chocoladeconsumptie remt de stollingsactiviteit en werkt zo doodsoorzaak nummer ÚÚn van de westerse wereld tegen. 

Rode wijn
Pure chocolade staat niet bepaald bekend als gezond voedingsmiddel: het zit boordevol vet en suiker. De Schotse uitkomst is een typisch geval van 'Franse Paradox'. Deze term is ontstaan na de constatering dat Fransen relatief weinig last hebben van hart- en vaatziekten; ondanks hun gewoonte veel (rode) wijn en vet te consumeren. Flavono´den in rode wijn, is de laatste opvatting, beperken de sterfte aan dichtgeslibde vaten en hartfalen. Cacao (het belangrijkste bestanddeel van pure chocolade) bevat ook flavono´den; deze veroorzaken de daling van stollingsactiviteit, aldus de Schotse wetenschappers op een internationaal congres van trombose- en stollingsdeskundigen. 

Bitter
Flavono´den zijn plantaardige aromatische stoffen. In citrusvruchten en druiven zorgen ze voor de bittere smaak. Flavono´den remmen opeenhoping van bloedplaatjes omdat ze het enzym cyclo-oxygenase remmen. Dit is noodzakelijk voor de productie van tromboxaan-A2, een eiwit dat stolling bevordert.