De hersenen

 

Liefde en seksualiteit klik hier

 

Heel vroeger geloofden de mensen dat het hart het lichaam bestuurde. Ze dachten dat alles wat je voelde, bijvoorbeeld plezier of verdriet, in je hart gebeurde, omdat je je hart kunt voelen bonzen als je bang of bezorgd bent.  Daarom zeggen de mensen nog steeds dingen als: ‘In mijn hart weet ik dat het in orde is’. Tegenwoordig weten we dat het hart niets anders is dan een spier die bloed rond pompt. Het wordt bestuurd door de hersenen. En niet alleen het hart , het hele lichaam staat onder leiding van de hersenen.

De hersenen zijn een roze-grijze, weke massa die wel wat op pudding lijkt. Ze wegen ongeveer anderhalve kilo. Aan de buitenkant zijn de hersenen gegroefd en binnenin zijn ze hol en gevuld met vocht. Erg interessant ziet het er allemaal niet uit. Zelfs door de sterkste microscoop zie je weinig anders dan een web van zenuwcellen. Nog maar sinds kort weten de geleerden iets van de manier waarop al die cellen met elkaar samenwerken.

 

1. Grote Hersenen

2. Hersenholten

3. Middenhersenen

4. Hypofyse

5. Brug

6. Kleine Hersenen

7. Verlengde Merg

 

De hersenen wegen ongeveer een-vijftigste van het lichaamsgewicht, maar gebruiken wel een-vijfde van alle energie van het lichaam. Ze zitten ingewikkelder in elkaar dan de beste computer ter wereld. Je hersenen denken en bevatten al je herinneringen, gedachten en gevoelens. Hier is het dat je leert, weet, raadt, bedenkt, schat, voelt, onthoudt, herinnert en nog veel meer; kortom hier zit je hele geest.

 

Binnenin de hersenen

De hersenen bestaan bijna helemaal uit zenuwcellen, misschien wel 10 miljard bij elkaar. Elke zenuwcel heeft een hele serie dunne ‘vingers’, waarlangs zij signalen naar andere zenuwcellen kan sturen. Welke weg zo’n signaal neemt, hangt af van wat het betekent. Iedere zenuwcel is op duizenden anderen aangesloten, dus het aantal wegen dat een signaal door het web van zenuwcellen kan kiezen is onvoorstelbaar groot.

 

In het hoofdkwartier van je lichaam

Verschillende gedeelten van de hersenen doen verschillende soorten werk, evenals de verschillende afdelingen van een groot bedrijf. Alleen zijn de onderlinge verschillen niet zo groot als daar. Herinneringen zijn bijvoorbeeld niet in 1 vak of hoekje opgeslagen, maar worden verspreid over de hersenen bewaard.

 

Wat je onthoudt

Je hersenen onthouden talloze dingen, maar niemand weet precies hoe. Misschien is iedere herinnering wel opgeslagen als een heel klein beetje scheikundige stof. Of is het een heel klein stroompje, dat heen en weer gaat tussen een paar zenuwcellen. Zeker is dat sommige herinneringen maar een paar seconden duren, terwijl andere je je hele leven bijblijven.

 

Je postkamer

Een eivormige massa cellen, de thalamus, werkt als een soort postkamer. Hier komen alle boodschappen en signalen uit je lichaam binnen. Omdat de thalamus ze allemaal sorteert en dan verzendt naar de juiste hersengedeelten, wordt hij ook wel hersenbrug genoemd.

 

De automatische piloot

Je lichaam heeft ook een automatische piloot. Dat is je hersenstam, het onderste gedeelte van je hersenen. De hersenstam bestuurt volautomatisch bepaalde delen van je lichaam.. je hart slaat en je longen halen adem zonder dat er een moment bij na hoeft te denken.

 

De centrale regelkamer

Het grootste deel van je hersenen is je hersenschors. Hier worden binnenkomende boodschappen bekeken en wordt beslist wat er moet gebeuren. Als er iets gedaan moet worden, stuurt de hersenschors berichten naar de spieren die in actie moeten komen.

 

Binnenkomende berichten

Iedere minuut ontvangen de hersenen vanuit het lichaam miljoenen signalen via de zenuwen. Belangrijke berichten moeten snel gesorteerd worden, zodat ze met voorrang behandeld kunnen worden. Het geluid van de wind die door de bomen ruist hoeft niet zo belangrijk te zijn, maar een brandlucht kan een teken zijn dat er groot gevaar dreigt.

 

Uitgaande berichten

Iedere minuut verzenden de hersenen miljoenen zenuwsignalen naar je spieren om ze opdrachten te geven. Iets nieuw leren doen, bijvoorbeeld leren fietsen, kost heel wat concentratie. Pas na veel oefenen kun je fietsen zonder erbij na te denken. Hetzelfde geldt voor leren lopen en praten.

 

 

De beide helften van de hersenen

Het klinkt misschien gek, maar de linkerhelft van je hersenen bestuurt de rechterkant van je lichaam. De zenuwen die aan je linker hersenhelft vast zitten, kruisen de zenuwen van de rechter hersenhelft. Dus wanneer je je rechterarm beweegt, komt dat doordat je linkerhersenhelft daarvoor een opdracht heeft gegeven. Ook werken de beide helften van de hersenen niet precies hetzelfde. Bij de meeste mensen is de linker hersenhelft beter in het oplossen van problemen, en in rekenen en taal. De rechterhelft is gewoonlijk beter in het bedenken van nieuwe dingen en in muziek en andere kunstzinnige zaken.
 

 

Liefde en seksualiteit klik hier