De spieren

 

Liefde en seksualiteit klik hier

 

De menselijke spieren van de voor- en achterkant gezien.
 

Je spieren wegen bijna de helft van je totale gewicht. Ze zitten overal, zelfs in je ogen en je huid, en ook je hart is een spier. Iedere beweging die je maakt, van een knipoog tot een reuzensprong, maak je met je spieren. Dat geldt ook voor de bewegingen binnenin je lichaam, zoals je hartslag en het voortduwen van voedsel door je darmen. Zonder spieren zou je geen vin kunnen verroeren.

Als je een spier spant, wordt die korter en dikker. Bij het korter worden trekt de spier aan de lichaamsdelen waaraan ze bevestigd is. De grote spier achterin je dij bijvoorbeeld  zit met de bovenkant vast aan je heupbeen en met de onderkant aan je scheenbeen.
 

Wanneer je die spier korter maakt door haar te spannen, trekt ze aan de scheenbeen, waardoor je knie zich buigt.

Spieren kunnen alleen maar trekken. Ze kunnen niet duwen. Als je de grote spier in je dijbeen ontspant, wordt ze slap. Deze spier kan je been niet weer recht duwen. Daarvoor moet je de spier aan de vóórkant van je dij spannen. Die trekt dan aan de voorkant van je scheenbeen en maakt je been weer recht. Heel wat spieren in je lichaam werken op deze manier in paren. De ene spier trekt een lichaamsdeel de ene kant op, de andere trekt het weer terug.
 

Hoe ver kun je springen?  

Wanneer je een luchtsprong maakt, gebruik je heel wat meer spieren dan alleen die van je benen. Je armen zwaaien naar achteren en dan naar voren en wijduit om je evenwicht te bewaren. Je rug trekt recht en even later buig je het hoofd en lichaam wanneer je neerkomt. Al deze bewegingen doe je met spiergroepen die zich op precies de juiste momenten aantrekken en weer ontspannen.

 

Als spieren vermoeid raken

De meeste spieren in het lichaam worden na verloop van tijd moe. De hele dag houden de nekspieren het hoofd overeind en bewegen het. De kaakspieren openen en sluiten de mond, en de ooglidspieren openen en sluiten de ogen en knipperen met de oogleden. Wanneer je moe wordt, beginnen de spieren vanzelf te verslappen. Je hoofd knikt voorover, je mond zakt open en je ogen vallen dicht.

 

Bewegen als je dat zelf wilt  

De spieren die je armen, benen, gezicht, hoofd en lichaam bewegen noemen we ‘willekeurige’ spieren. Dit betekent dat ze alleen maar werken als jij dat wilt. Vaak moet je er goed bij nadenken welke spieren je voor een bepaald karwei nodig hebt, bijvoorbeeld wanneer je leert fietsen en je moet leren om tegelijkertijd te trappen, te sturen en je evenwicht te bewaren. Pas na veel oefening kun je je willekeurige spieren gebruiken zonder er steeds bij na te denken.

 

De spier die nooit moe wordt

Het hart is eigenlijk één grote speciale spier, de hartspier. Iedere keer dat de hartspier samentrekt, wordt er bloed uit het hart geperst. Dat samentrekken is te horen en dat noemen we de hartslag. De hartspier werkt dag en nacht en wordt nooit moe.

 

Spieren die vanzelf werken

Je ingewanden en andere organen zijn deels opgebouwd uit ‘onwillekeurige’ spieren. Die heten zo, omdat je ze niet zelf opdrachten kunt geven. Ze doen automatisch hun werk, zoals voedsel door de darmen duwen.
 

 

Liefde en seksualiteit klik hier