DinosauriŽrs
deel 2

 
   
Wanneer leefden de dinosauriŽrs
De dinosauriŽrs leefden ongeveer 200 miljoen jaar geleden. Sinds meer dan een eeuw geleden heeft men honderden skeletten van dinosauriŽrs opgegraven in verschillende delen van Europa en Amerika, deze zijn nu terug te vinden vele musea over de hele wereld.

Leefden er mensen in het tijdvak van de dinosauriŽrs
De dinosauriŽrs leefden en stierven uit, lang voor de eerste mensen op de aarde verschenen. De dinosauriŽrs vormen een zeer oude diergroep, maar de kennis van deze dieren is nog niet eens zo oud, terwijl er nieuwe uitvindingen worden gedaan voor Ďhet ruimtetijdperkí, waarin we nu leven, worden er ook nieuwe ontdekkingen gedaan over wat er zich heeft afgespeeld miljoenen jaren terug.

Hoe zag het er op de aarde uit toen de dinosauriŽrs leefden
Toen de dinosauriŽrs leefden, zag het er natuurlijk heel anders uit dan tegenwoordig. In de eerste plaats was het overal en altijd warm, er groeide zelfs palmen op Alaska, op Groenland vijgenbomen en koraalriffen op kusten die nu te koud zijn voor haast enige soort van begroeiing. Er waren wel bergen en vulkanen, maar het grootste deel van het land was laaggelegen en vlak. Er waren warme zeeŽn, waar nu land is en vele moerassen en poelen, dicht begroeid met planten. Op de vlakten groeiden hier en daar bomen die leken op reusachtige varens. Er moet dus heel veel regen gevallen zijn om alles groen en vochtig te houden.

Hoe is het leven op aarde begonnen
In het begin was er alleen leven in de zeeŽn. Er waren allerlei schelpdieren, koralen en andere zeedieren die op bloemen leken. Toen ontstonden de vissen, hiervan waren sommige erg groot, andere kregen, na miljoenen jaren, de kracht om een deel van hun leven op de het land door te brengen. Ze gingen steeds minder op vissen te lijken en kregen pootjes. Tenslotte bleken enkele soorten in staat te zijn om hun hele leven op het land door te brengen en ze begonnen hun eieren ook op het land te leggen. Deze eerste landdieren noemt men reptielen of kruipende dieren. Hierna ontstonden er allerlei typen van reptielen zoals schildpadden, slangen en hagedissen. De dinosauriŽrs horen ook tot de reptielen.

Hoe lang hebben de dinosauriŽrs op aarde geleefd
De dinosauriŽrs hebben gedurende meer dan honderd miljoen jaar geleefd op deze zomerse warme aarde.